Članak

Za zločin u Kotor-Varoši 43 godine

13. Januara 2014.00:00
Sud BiH je osudio četvoricu bivših pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) na 43 godine zatvora za zločin u selu Serdari (općina Kotor-Varoš) počinjen u septembru 1992. godine.

This post is also available in: English

Fikret Planinčić i Sead Menzil osuđeni su na po 11 i po godina zatvora, Mirsad Vatrač na deset i po, dok je Rasimu Lišančiću izrečena zatvorska kazna u trajanju devet i po godina. 
“Oni su kao pripadnici TO-a Kotor-Varoši, a kasnije Sedmog korpusa Armije BiH, 17. septembra 1992. u grupi od 20 pripadnika dejstvovali u selu Serdari, najprije iz vatrenog oružja, a potom eksplozivnim sredstvima, u napadu u kojem je ubijeno 16 srpskih civila”, rekao je Ljubomir Kitić, predsjedavajući Sudskog vijeća.
Kao otežavajuće okolnosti, kako je kazao Kitić, Sudsko vijeće je cijenilo da je tokom napada ubijeno dvoje djece, te ranjena žena u visokom stupnju trudnoće. Dok su kao olakšavajuće okolnosti uzete lične i porodične prilike optuženih, neosuđivanost, te starosna dob optuženog Rasima Lišančića.
Optuženom Vatraču je pozlilo pa je napustio sudnicu prije obrazloženja presude. 
Sudsko vijeće cijenilo je sve dokaze te zaključilo da je selo Serdari bilo van borbenih dejstava, ali da su mještani držali straže, što je bilo uobičajeno u to vrijeme u svim selima. Također je zaključeno da su svi ubijeni bili civili, od kojih su trojica bila zatečena u selu van vojne dužnosti, jer su bili na dopustu. 
Jedan od ključnih svjedoka, kako je rekao Kitić, bila je Gina Serdar, koja je ujedno i očevidac događaja i koja je “identifikovala optužene Planinčića, Menzila i Vatrača”, te nije imala nikakvog razloga da ove osobe tereti bez potrebe.
“Ona je na uvjerljiv način opisivala događaje. Njen iskaz je bio konzistentan, precizan i dosljedan, i potkrijepljen je iskazima drugih svjedoka”, kazao je sudija Kitić. 
Planinčić, Lišančić, Menzil i Vatrač, kako je rekao sudija Kitić, bili su svjesni napada na selo, koje nije bilo legitimi vojni cilj, kako su Odbrane tvrdile. Presudom je utvrđeno i da je Rasim Lišančić nečovječno postupao prema Gini Serdar prinoseći joj nož pod grlo i tražeći da kaže ko je ubio njegovu sestru Nuru.
“Sud nije prihvatio odbranu optuženog Lišančića da je osoba koja je podnosila nož pod grlo bio njegov brat Muharem”, objasnio je Kitić.
Sva četvorica bivših pripadnika TO-a Kotor-Varoš osuđena su po Krivičnom zakonu bivše SFRJ. 
Sudsko vijeće produžilo je mjere zabrane optuženima, s tim da ih je obavezalo da se tri puta sedmično javljaju u policijsku stanicu.
Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English