Članak

S kolegama iz prijedorskog interventnog voda

13. Januara 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prijedora, svjedoci Odbrane trećeoptuženog Zorana Babića su ispričali kako su po naredbi poslani na položaje kod Čarakova i Ljubije.

This post is also available in: English

Petar Čivčić je, uz prisustvo pravnog savjetnika, rekao kako je bio komandant Prvog odjeljenja Interventnog voda u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor. On je kazao kako je vod imao na raspolaganju dva kombija, jedan vojni kamion te borbeno vozilo, čiji je član posade bio i trećeoptuženi Zoran Babić.

“Jedan dan smo dobili naredbu da idemo na vijadukt kod Čarakova i da se javimo vojsci. Nije bio preciziran nikakav zadatak”, ispričao je Čivčić i dodao kako su po dolasku zatekli bošnjačke civile, kao i vojsku.

Čivčić je naveo kako mu je rečeno da njegovo odjeljenje nema potrebe da djeluje tu, te da se, nakon nekih sat vremena, istim putem vratio u SJB Prijedor. Svjedok je kazao kako nisu ulazili u selo Čarakovo, a da su civili koje je vidio kod vijadukta, ostali tu iza njih.

On je dodao kako je potom otišao obavljati neke druge poslove, a kada se vratio, njegovo odjeljenje nije bilo u stanici.

“Rečeno mi je da su otišli prema Ljubiji, jer je tamo poginuo jedan kolega iz Drugog odjeljenja”, izjavio je Čivčić.

Drugi svjedok Odbrane Babića, Marinko Ljepoja, koji je kao pripadnik Prvog odjeljenja Interventnog voda u Prijedoru također išao po naredbi na vijadukt, nabrojao je nekoliko kolega koji su bili s njim, među kojima i optuženog Zorana Babića.

“Vojska nas je prozivala kako mi uvijek dođemo kad se sve završi”, kazao je Ljepoja i dodao kako su se kod vijadukta, “čekajući ne znam ni ja šta”, zadržali sat-dva.

On je ispričao kako su se potom vratili u stanicu, gdje su dobili zadatak da idu u pravcu Ljubije, u ispomoć Drugom odjeljenju. Tada je saznao da je Žujić, kolega iz Drugog odjeljenja, poginuo.

On je naveo da se to sve događalo u ljeto, na dan kada je poginuo Žujić, a Tužilaštvo je konstatovalo da je Žujić poginuo 23. jula 1992.

Marinko Ljepoja je 28. juna 2012. proglašen krivim za učešće u ubistvu oko 200 bošnjačkih civila počinjenom 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama na planini Vlašić i osuđen je na 23 godine zatvora. Petar Čivčić je oslobođen optužbi za isti zločin.

Kao svjedok Odbrane Zorana Babića svjedočio je i pripadnik Drugog odjeljenja Interventog voda SJB-a Prijedor, Lazo Matijaš, koji je ispričao kako je bio na terenu prema Ljubiji u ljeto 1992. kada je poginuo njegov kolega Žujić.

On nije mogao precizirati vrijeme kada im je u ispomoć došlo Prvo odjeljenje, ali zna da su svi prenoćili na tom terenu.

Zoranu Babiću se zajedno s Dragomirom Soldatom i Velemirom Đurićem sudi za strijeljanje muškaraca ispred džamije u selu Čarakovo 23. jula 1992. godine.

Suđenje se nastavlja 27. januara 2014.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English