Članak

Podignuta optužnica protiv Ivana Ančića

9. Januara 2014.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu kojom se Ivan Ančić tereti da je 1993. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Dretelju (općina Čapljina).

This post is also available in: English

Ančić je, prema optužnici, od kraja juna do sredine augusta 1993. u logoru “Dretelj” podstrekavao i pomagao nečovječno postupanje, mučenje, ubistva, izgladnjivanje, pljačkanje, te prisiljavanje na prinudni rad.

Tužilaštvo BiH smatra da je optuženi tada bio upravnik logora “Dretelj”, pomoćnik komandanta bataljona Vojne policije za Jug i komandanta kasarne Dretelj, te da kao nadređena i odgovorna osoba nije spriječio ova djela i kaznio počinioce.

U saopštenju Tužilaštva navodi se kako je optuženi bio nadređen i odgovoran za rad stražara, Vojne policije, te pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Vršio je nadzor i imao potpunu kontrolu nad uslovima u logoru ‘Dretelj’, nad životima i tijelima oko 2.000 civila bošnjačke nacionalnosti, muškaraca, među kojima je bilo dječaka mlađih od 16 i muškaraca starijih od 60 godina”, stoji u saopštenju.

Civili su, kako se dalje navodi, hapšeni na području opština Stolac, Čapljina, Prozor, Neum, Ljubuški, Mostar, te u drugim mjestima i zatvarani u logor “Dretelj”.

Prema optužnici, Ančić je zatvorenike držao više dana zaključane bez hrane i vode, usljed čega je jedan zatvorenik preminuo.

“Tereti se i za fizičko i psihičko zlostavljanje zatvorenika, što je za posljedicu imalo smrt najmanje sedam zatvorenika koji su umrli od posljedica prebijanja, ustrijeljenja, te zbog nepružanja adekvatne medicinske pomoći”, stoji u saopštenju.

Ančić je državljanin Republike Hrvatske i trenutno se nalazi u toj državi. U Tužilaštvu BiH su kazali da je optuženi saslušan preko Međunarodne pravne pomoći u Hrvatskoj, ali ne znaju da li je protiv njega raspisana potjernica.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English