Članak

Optužnica protiv nedostupnih za zločine u Bosanskoj Krupi

31. Decembra 2013.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Joje Plavanjca i Zdravka Narančića, bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za zločine počinjene nad civilima u Bosanskoj Krupi.

This post is also available in: English

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, rekao je da Narančić i Plavanjac ne žive u BiH, pa tako nisu dostupni pravosudnim organima.

Prema nepotvrđenoj optužnici, Narančić je u prvoj polovini augusta 1992. godine dozvolio ulazak Plavanjcu u Osnovnu školu “Petar Kočić”, gdje je ubio 11 civila bošnjačke nacionalnosti.

Narančić, bivši pripadnik čete Vojne policije 11. krupske lake pješadijske brigade VRS-a i stražar u školi “Petar Kočić”, kako smatra Tužilaštvo BiH, bio je dužan zaštiti civile i spriječiti ulazak nepozvanih osoba.

“Nakon ovih ubistava, Narančić je omogućio Plavanjcu da neometano izađe iz škole, dok su tijela ubijenih civila u večernjim satima odvezena iz prostorija škole, da bi tokom 2006. godine bila pronađena i ekshumirana iz prirodne jame zvane ‘Zvečarka’ na području Lušci Palanke (općina Sanski Most)”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Amer Jahić


This post is also available in: English