Članak

Stradanje zatvorenika u kasarni

27. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Centralnom zatvoru i kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, Tužilaštvo BiH je uložilo nekoliko materijalnih dokaza o smrti jednog od zatvorenika.

This post is also available in: English

Državno tužilaštvo je uložilo karton zatvorenika Uroša Rakanovića u kojem stoji da je priveden u junu 1992., kao i dnevni izvještaj zatvorenika Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa iz 17. juna 1992. godine.

U spis je Državno tužilaštvo uložilo i dokaz o određivanju pritvora za Rakanovića, kao i naredbu Okružnog Vojnog suda Sarajevo o njegovom sprovođenju u bolnicu Koševo zbog zdravstvenih problema sredinom decembra 1992. godine.

Kao posljednji dokaz, uložen je spisak umrlih lica koja su prošla kroz mrtvačnicu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, među kojima je i Rakanović.

Kćerka Uroša Rakanovića je svoj iskaz dala na ročištu održanom 13. decembra ove godine, kada je kazala kako je saznala da joj je otac preminuo u “Viktor Bubnju”.

Odbrana drugooptuženog Iulian-Nicolaea Vintile se usprotivila uvođenju ovih dokaza.

“Predlažemo da sve dokaze odbijete jer nisu propisno ovjereni. (…) Na nekim dokazima se nalazi samo pečat, bez potpisa, ne znamo odakle dokaz potiče. Također, nema prezumpcije tačnosti niti zakonskog postupka”, kazao je branilac Vlado Adamović.

Sudsko vijeće je dokaze prihvatilo u spis, te će ih naknadno cijeniti.

Za zločine u “Viktor Bubnju” počinjene od ljeta 1992. do 1993. godine, Vintili se sudi skupa sa Ramizom Avdovićem. Oni su optuženi da su učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti, od kojih su neki preminuli.

Državno tužilaštvo smatra da je Avdović bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Na ovom ročištu bilo je planirano i čitanje iskaza umrlih svjedoka, ali se Odbrana usprotivila jer je, prema njihovom mišljenju, riječ o zapisnicima iz istrage drugog predmeta, te traže na uvid naredbu o sprovođenju istrage.

Sudsko vijeće je naložilo Državnom tužilaštvu da dostavi naredbu iz istrage kako bi se vidjelo da li je istraga bila vođena i protiv Avdovića i Vintile.

Suđenje se nastavlja 17. januara 2014. godine.

Džana Brkanić


This post is also available in: English