Članak

Podignuta optužnica za zločine u Bileći

26. Decembra 2013.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Gorana Vujovića i Miroslava Duke koja ih tereti za zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u Bileći.

This post is also available in: English

Optužnica tereti Vujovića kao načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bileći, i Duku kao komandira policije, da su od juna do decembra 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio progon nesrpskog stanovništva općine Bileća. 

“Pored progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja općine Bileća, Vujović i Duka su učestvovali u protivpravnim i nečovječnim zatvaranjima civila u nehumanim uslovima, deportaciji, ubistvima, te mučenjima fizičkim i psihičkim zlostavljanjem”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Civili Bošnjaci i Hrvati, kako se dodaje, zatvarani su u logorske objekte, koji su bili zgradi SJB-a i Đačkom domu u Bileći.

Članovi udruženog zločinačkog poduhvata bili su aktivni i rezervni policajci iz Bileće, te pripadnici vojnih i paravojnih formacija, navodi se u nepotvrđenoj optužnici. 

“Za sve ove zločine, kojima su bili izloženi zarobljenici nesrpske nacionalnosti u prostorijama SJB-a Bileća i Đačkog doma, Vujović i Duka su znali, dok je Duka i lično učestvovao u ubistvima, fizičkim i psihičkim zlostavljanjima zarobljenih osoba. Oni su zločine u potpunosti podržavali i ohrabrivali, jer ih nisu nikada ni pokušali spriječiti ili kazniti počinioce”, navodi se u saopćenju.

Vujović i Duka su uhapšeni početkom decembra ove godine, nakon čega im je određen pritvor.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Denis Džidić


This post is also available in: English