Članak

Lukić u bjekstvu – Adamović uhapšen

23. Decembra 2013.00:00
Za Boškom Lukićem, koji je osuđen na 14 godina zatvora za zločine u Ključu, raspisana je međunarodna potjernica, dok je Marko Adamović uhapšen i sproveden u pritvor.

This post is also available in: English

“Boško Lukić se nije pojavio na izricanju presude, kada mu je određen pritvor, pa je za njim raspisana međunarodna potjernica. Marko Adamović je 20. decembra lišen slobode i upućen u pritvor u Kazneno-popravni zavod u Banjaluci”, kazala je Manuela Hodžić, portparolka Suda BiH.

Sud BiH je u petak, 20. decembra, pravosnažno osudio Marka Adamovića na 22, a Boška Lukića na 14 godina zatvora za zločine počinjene u ljeto 1992. u Ključu.

Optuženi se nisu pojavili na izricanju presude, a Apelaciono vijeće im je odredilo pritvor. 

Apelaciono vijeće je utvrdilo da su Lukić, u svojstvu komandanta Opštinskog bataljona Teritorijalne odbrane (TO), i Adamović, kao komandant Komande odbrane grada, bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio progon nesrpskog stanovništva. 

U okviru ovog progona ubijeno je više od 150 bošnjačkih civila, te su vršena nezakonita zatvaranja, premlaćivanja i druga nečovječna djela. 

Oni su prvostepenom presudom iz marta 2011. bili oslobođeni krivice i branili su se sa slobode. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naredilo obnovljeno suđenje, tokom kojeg su se takođe branili sa slobode.

Marija Taušan


This post is also available in: English