Članak

Prebrojavanje udaraca

20. Decembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako ga je Nusret tukao palicom tokom ispitivanja u vezi s oružjem.

This post is also available in: English

Timotije Čelić, koji je živio u selu Olovci, u sudnici je, kao čovjeka koji mu je ovo uradio, pokazao na optuženog Nusreta Muhića. Dodao je kako je od drugih osoba čuo da ga zovu imenom Nusret, ali mu nije saznao prezime.

Prema riječima svjedoka, jedan policajac ga je izveo iz zgrade prosvjetnih radnika u Stuparima, gdje su bili zatvoreni Srbi iz okolnih sela, te odveo u obližnju policijsku stanicu.

“Nusret iz Kladnja me ispitivao. Jaki su bili udarci”, prisjetio se svjedok, te dodao da se ovo desilo u ljeto 1992. godine.

Odbrana optuženog Muhića je navela da je svjedok u istrazi rekao da je primio deset do 15 udaraca, a da je na suđenju naveo “20 i više”.

“Mene su boljeli mišići i ja nisam mogao da brojim”, odgovorio je svjedok.

Muhić je optužen da je, kao šef grupe za suzbijanje kriminaliteta Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Kladnju, u julu 1992. godine, za vrijeme ispitivanja u vezi s nedozvoljenim držanjem oružja, tukao Čelića policijskom palicom po nogama. 

Tokom svjedočenja, Čelić je naveo da su stražari, koji su bili policajci, čuvali Srbe u zgradi prosvjetnih radnika kako neko spolja ne bi ušao i počeo praviti probleme. “Samo smo sat vremena mogli biti napolju”, dodao je on.

Svjedok je za optuženog Nedžada Hodžića zvanog Šugo kazao da se radi o dobrom čovjeku.

Predrag Andrić, drugi svjedok Optužbe, naveo je da su krajem maja 1992. godine zapaljene kuće u selu Olovci, te je s grupom mještana krenuo sa prema Stuparima.

Kako je rekao, na putu su ih zaustavile četiri naoružane osobe. Prema riječima svjedoka, jedan od njih je pozvao Safeta Mujčinovića, koji je bio korektan i dozvolio im da se smjeste u jednu kuću.

“U strahu si, ali nas niko nije dirao. Treba biti realan”, kazao je svjedok, te dodao da su poslije odvedeni u zgradu prosvjetnih radnika u Stuparima.

Svjedok je dodao da mu je Mujčinović jedne prilike u policijskoj stanici u Stuparima postavljao pitanja u vezi s oružjem, ali da ga nije tukao. Prema optužnici, Mujčinović je bio komandir policijske stanice Stupari.

On je naveo da su neke osobe premlaćivane nakon izvođenja iz zgrade.

Za zločine nad srpskim civilima počinjene na području Kladnja, zajedno s Muhićem, Hodžićem i Mujčinovićem, sudi se Selmanu Busnovu, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Harizu Habiboviću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije te Teritorijalne odbrane (TO).

Suđenje se nastavlja 17. januara.

Amer Jahić


This post is also available in: English