Članak

Završen dokazni postupak Kovačevićeve Odbrane

18. Decembra 2013.00:00
Ulaganjem materijalnih dokaza Odbrana Zemira Kovačevića okončala je izvođenje dokaza na suđenju za zločine počinjene na području Bosanskog Broda 1992. godine.

This post is also available in: English

Branilac Bajro Avdić je rekao da su materijalni dokazi potvrda o smrti Mirka Radanovića, odlomci iz knjige “Zločin bez kazne”, te zapisnik o saslušanju jedne od svjedokinja Državnog tužilaštva.  

Zemir Kovačević je optužen da je, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade, koja je kasnije prerasla u 101. bosanskobrodsku brigadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u martu 1992. godine počinio zločine nad srpskim civilima u selu Sijekovac.

U optužnici se navodi da je Kovačević učestvovao u napadu na selo Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvero djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki pobijeni.

Nakon što je Odbrana okončala izvođenje dokaza, predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić je rekao da je do kraja dokaznog postupka ostalo još saslušanje vještaka Tužilaštva BiH.

Naredno ročište zakazano je za 8. januar naredne godine, kada će Sudsko vijeće kazati da li će izvoditi neke dokaze po službenoj dužnosti.

Denis Džidić


This post is also available in: English