Članak

Odbijen zahtjev za ukidanje presude Deliću

17. Decembra 2013.00:00
Haški tribunal odbio je zahtjev za ukidanje presude Rasimu Deliću zbog navodne pristrasnosti jednog od sudija, ocijenivši da zbog smrti bivšeg komandanta Armije BiH, ne postoji zakonska osnova za preispitivanje presude.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev braniteljice Vasvije Vidović da se presuda protiv Delića ukine, s obzirom da “niti ona niti članovi njegove porodice nemaju pravnu osnovu da zahtijevaju reviziju presude”.

Vidović je zatražila ukidanje presude nakon objavljivanja pisma danskog sudije Fredericka Harhoffa, u kojem je on, prema njenim riječima, pokazao “neprihvatljivu pristrasnost prema osuđujućim presudama protiv optuženih”.

Braniteljica je kazala da je takva pristrasnost mogla biti odlučujući faktor pri donošenju konačne odluke da se osudi Delić, s obzirom da je Harhoff bio u tročlanom prvostepenom vijeću koje je osudilo Delića glasovima dva naprema jedan.

Sudija Harhoff je u pismu koje je objavljeno u medijima izrazio zabrinutost oslobađajućim presudama hrvatskim i srpskim generalima.

Nepravomoćnom presudom Haškog suda iz 2008. godine, Delić je, kao bivši komandant Glavnog štaba Armije BiH (ABiH), osuđen jer nije preduzeo nužne i razumne mjere da spriječi ili kazni zločine mudžahedina počinjene nad srpskim zarobljenicima u selu Livade i logoru “Kamenica” u blizini Zavidovića u ljeto 1995. i osuđen je na tri godine zatvora.

Preminuo je godinu i pet mjeseci kasnije, dok je bio na privremenoj slobodi, a Apelaciono vijeće je potvrdilo nepravomoćnu presudu.

Haško tužilaštvo je u odgovoru na zahtjev za ukidanje presude kazalo da je nadležnost Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) ograničena nad živim optuženim ili osuđenim osobama.

“Samo osuđena osoba ili tužilac može podnijeti prijedlog za preispitivanje presude. Samim tim, nijedna druga osoba ne može započeti taj postupak u ime Delića”, navodi se u podnesku Haškog tužilaštva.

Denis Džidić


This post is also available in: English