Članak

Zatražene dodatne mjere za Rackovića

16. Decembra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje i pooštravanje mjera zabrane Vitomiru Rackoviću, optuženom za zločine počinjene u Višegradu. Odbrana smatra da su mjere prestrogo definisane.

This post is also available in: English

Tužilac Dževad Muratbegović je kazao kako predlaže, kada je u pitanju zabrana napuštanja boravišta, da optuženog  policija jednom sedmično nasumično obilazi u njegovoj kući, a ne da on ide u Policijsku stanicu Višegrad, kao do sada.

“On imam dva brata u Srbiji i mogao bi pobjeći u inostranstvo”, naveo je Muratbegović.

Prema optužnici, koju je Sud BiH potvrdio 9. decembra ove godine, Racković, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je od maja do kraja augusta 1992. učestvovao u napadima na bošnjačka sela u općini Višegrad.

Racković je, prema Tužilaštvu, učestvovao u zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima osoba, silovanju i drugim nečovječnim djelima. Nekima od nezakonito uhapšenih se gubi svaki trag, a tijela pojedinih civila ekshumirana su 2000. na lokaciji “Slap” u Žepi.

Odbrana Rackovića smatra da su mjere zabrane koje Državno tužilaštvo traži prestroge.

“Racković nema motiva ni mogućnosti da ode iz Višegrada. On ima narušeno zdravlje, dijabetičar je i potrebni su mu svakodnevni odlasci ljekaru”, kazao je branilac Petko Pavlović, dodavši kako je njegov branjenik i do sada sarađivao.

Sud će odluku donijeti naknadno.

Džana Brkanić


This post is also available in: English