Članak

Odbijen pritvor i Pinčiću

13. Decembra 2013.00:00
Sud BiH je odbio prijedlog Državnog tužilaštva za određivanje pritvora Zrinku Pinčiću, kojem je zbog pogrešne primjene zakona obustavljeno izvršenje kazne zatvora.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je pritvor za Pinčića zatražilo zbog mogućnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke na ročištu održanom 9. decembra.

Sud BiH je u decembru ove godine donio odluku da se Pinčiću obustavi izvršenje zatvorske kazne, nakon što je Ustavni sud BiH utvrdio da su, prema Evropskoj konvenciji, povrijeđena prava optuženog.

Pritvor nije određen ni drugim optuženima za ratne zločine, a koje je Sud po istoj odluci pustio sa izdržavanja kazni. Iz Suda su objasnili da u zakonu ne postoje odredbe koje bi regulisale mogućnost određivanja pritvora osobama kojima je obustavljeno izvršenje kazne zatvora.

Pinčić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 2010. bio je osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Konjica.

Prema presudi, Pinčić je od novembra 1992. do marta 1993. u mjestu Donje Selo dolazio u kuću u kojoj su bili zatočeni civili srpske nacionalnosti, izvodio osobu “A” i u više navrata je prisilio na seksualne odnose.

Sjednica Apelacionog vijeća u postupku protiv Pinčića zakazana je za utorak, 17. decembar.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English