Članak

Zatražena maksimalna kazna za Jukića

12. Decembra 2013.00:00
Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Željko Jukić bude proglašen krivim za progon i druge zločine počinjene nad Bošnjacima u Prozoru, te da bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora.

This post is also available in: English

Tužiteljica Sanja Jukić je rekla da je van razumne sumnje dokazano da je Jukić tokom 1993. godine, na brutalan i nehuman način, učestvovao u ubistvima, prisilnim nestancima, progonu i premlaćivanju civila Bošnjaka u Prozoru. 

“Iskazi svih svjedoka ovog tužilaštva su saglasni i vjerodostojni. Svjedoci su govorili o detaljima koje samo direktni očevici mogu dati i zato nema sumnje u njihove navode. Oni su svjedočili bez osvetničkog duha jer je njihova želja samo pravda i istina”, kazala je tužiteljica Jukić. 

Prema tužiteljici, nakon što su jedinice HVO-a osvojile Prozor u oktobru 1992. godine, došlo je do uništavanja, paljenja i pljačkanja imovine bošnjačkih civila u tom gradu.

“Već u ljeto 1993. godine Bošnjacima se ograničava sloboda. Pripadnici HVO-a hapse muškarce i vode ih u mnogobrojne logore – poput onih u prostorijama Srednjoškolskog centra i zgrade UNIS-a. Provođenje ove jasne kampanje terora protiv civila Bošnjaka je jasan dokaz sistematičnosti napada”, rekla je tužiteljica. 

Ona je istakla da su svjedoci Tužilaštva BiH nedvosmisleno prepoznali Jukića kao osobu koja je učestvovala u progonu Bošnjaka iz sela Duge, Lug i Lapsunj, kao i u protjerivanju žena i djece na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH) krajem augusta 1993. godine. 

“Svjedoci su jasno govorili i o tome da je Jukić bio jedan od pripadnika HVO-a koji su pratili autobus kojim su bošnjački civili muškarci iz Srednjoškolskog centra u Prozoru prebačeni u Dretelj. Okrutnost optuženog ogleda se u tome da je tokom te vožnje, na jednoj od pauza, kada je jedan vojnik upitao kuda se vode zarobljenici, Jukić odgovorio: ‘Vodimo ih na klanje’”, kazala je tužiteljica. 

Prema njenim riječima, Jukić treba biti i proglašen krivim za ubistvo Uzeira Sabitovića, kao i prisilne nestanke četiri muškarca koji su iz Srednjoškolskog centra odvedeni na Dušku kosu, od kada im se gubi svaki trag.

“Ovo je izrazito bolna tačka optužnice za žrtve. Tužilaštvo smatra da je bez dvojbe dokazalo krivicu Jukića za prisilne nestanke, ali nije uspjelo pronaći kosti nestalih radi obitelji, što je porazno za tužioca. Mirsad Pilav, jedini preživjeli iz ove grupe, rekao je da je Jukić odveo grupu iz Srednjoškolskog centra, ali se on bacio i preživio prije pucanja. Nažalost, Pilav je preminuo prije svjedočenja, ali njegov iskaz iz istrage je jasan i precizan”, kazala je tužiteljica Jukić. 

Tužiteljica je rekla i da je van svake sumnje dokazana Jukićeva krivica za premlaćivanja civila u šest tačaka optužnice.

“Premlaćivanja su bila brutalna i nehumana, a kroz njih se vršio napad na ljudsko dostojanstvo oštećenih i to sa umišljajem”, kazala je tužiteljica. 

Odbrana Jukića će završnu riječ iznijeti 19. decembra.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English