Članak

Ukinuta prvostepena presuda za zločin u Krajini

12. Decembra 2013.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Mehura Selimović, Adil Ružnić i Emir Mustafić osuđeni na ukupno 25 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Krajini.

This post is also available in: English

Naloženo je ponovno održavanje suđenja pred Apelacionim vijećem za trojicu optuženih koji su prvostepenom presudom proglašeni krivima jer su, kao pripadnici Petog korpusa Armije BiH (ABiH), učestvovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatvorenika srpske nacionalnosti.

Odluku o ukidanju presude u njenom osuđujućem dijelu, Apelaciono vijeće je donijelo nakon razmatranja žalbi koje je uložilo Tužilaštvo BiH, kao i branioci optuženih.

“Žalba Tužilaštva se odbija kao neosnovana, a koja je izjavljena na oslobađajući dio prvostepene presude, te se prvostepena presuda potvrđuje u tom dijelu”, zaključilo je Apelaciono vijeće.

Nakon usvajanja žalbe branilaca Ružnića i Mustafića, kao i po službenoj dužnosti u odnosu na trojicu optuženih, Apelaciono vijeće je ukinulo presudu u osuđujućem dijelu.  

Prvostepena presuda donesena je 17. septembra prošle godine, a optuženi su proglašeni krivima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Selimović i Ružnić su osuđeni na po osam godina, dok je Mustafić dobio devet godina zatvora.

Prema prvostepenoj presudi, od aprila 1994. do kraja januara 1996. Selimović, kao referent za kontraobavještajne poslove i referent operativac Odsjeka za kontraobavještajne poslove Petog Korpusa ABiH, Ružnić, referent operativac Odsjeka kontraobavještajnih poslova, te Mustafić, u svojstvu vojnog policajca, omogućili su i sami učestvovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatočenih lica u centru “Luke” u Bihaću, auto-servisu “Rad” u Cazinu, kasarni “Adil Bešić” i prostorijama hotela “Park” u Bihaću.

Optuženima su produžene mjere zabrane.

Erna Mačkić


This post is also available in: English