Članak

Neviđena zlostavljanja 600 zatvorenika

12. Decembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu, prvi svjedok Tužilaštva BiH kazao je kako ga je optuženi Josip Tolić tjerao da udara glavom o školsku tablu, te da je vidio i druga zlostavljanja u kojima je učestvovao optuženi.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok AB-1 je 1992. godine zarobljen u jednom odžačkom selu i odveden u Osnovnu školu “Bratstvo-jedinstvo” u Odžaku. Od prvog dana zatvaranja, kazao je svjedok, krenulo je ispitivanje, zlostavljanje, iživljavanje i razne torture nad zarobljenicima.

“Tukli su nas pripadnici Vojne policije Odžačke brigade, slavonskobrodska policija, vojska Republike Hrvatske, ali i civili i vojnici koji su ulazili u fiskulturnu salu”, ispričao je AB-1 i dodao da je optuženi Tolić bio pripadnik Vojne policije.

Svjedok je pojasnio da su osim Tolića u Vojnoj policiji bili izvjesni Ferid Halilović, Jurica Božić, Anto Golubović, Albina Terzić i drugi. Terzić je osuđena na tri godine zatvora zbog nečovječnog postupanja prema zatvorenicima srpske nacionalnosti u osnovnoj školi i tvornici “Strolit” u Odžaku.

AB-1 je ispričao kako su uslovi u sali odžačke osnovne škole bili nehumani, po nekoliko dana nisu jeli, a nisu mogli koristiti WC. Prema svjedoku, oko 600 zatvorenih je doživjelo neviđena zlostavljanja u sali veličine 24 sa 12 metara.

“Kada je upravnik bio Golubović, tada smo pokusali što smo pokusali. Njemu je Tolić bio desna ruka. Tolić je tada imao između 25 i 30 godina, kratko ošišan, malo k'o kovrdžava kosa. Znao sam ga otprije”, rekao je AB-1, te potom prepoznao optuženog Tolića u sudnici.

Jedne su ga večeri, prema njegovim riječima, iz sale zajedno s drugim komandirima iz sela, izveli Golubović, Tolić i neki drugi pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Udarali su nas i tukli u učionici. Mene je konkretno Golubović tukao nogama, a onda me je Tolić pozvao i naredio mi da glavom udaram u tablu. Pošto sam ja slabo udarao, onda me je on gurnuo u tablu”, prisjetio se AB-1 i dodao kako je imao posljedice u vidu povreda i podliva zbog premlaćivanja koje je tada trajalo oko 45 minuta.

Odbrana je ustvrdila kako u izjavi datoj 2007. godine u Centru javne bezbjednosti Doboj, svjedok nije spomenuo ovaj događaj, niti svoje povrede. AB-1 je kazao kako je to rekao u drugim izjavama, dok je Odbrana kazala da je to jedina izjava koju su dobili od Državnog tužilaštva.

Svjedok je ispričao kako je vidio da Tolić, Golubović i Božić udaraju nogama izvjesnog Radeta Tomanovića, koga je prethodno u salu doveo Ferid Halilović i svezao ga za odbojkaški stub.

“Tolić ga je udarao nogama po prsima i stomaku. Tomanović je osvanuo mrtav”, izjavio je svjedok AB-1.

On je rekao i da je čuo da su neke od zatvorenika prisiljavali na seksualne odnose sa umno poremećenom Stojom, koja je s nekim drugim ženama iz Modriče dovedena u salu u Odžak.

Svjedok je kazao kako su im u jednom navratu oduzeti novac i nakit, te da je tu bio prisutan i optuženi Tolić, ali da ne zna od koga je on oduzeo nakit.

Na pitanje optuženog Tolića da li ga je on tjerao da pjeva nacionalističke pjesme, svjedok je odgovorio: “Ne znam da li si bio tu kada smo tjerani da pjevamo po 150-200 puta. Ali smo morali, kada Golubović i ti kažete ‘Za dom’, odgovoriti ‘Spremni’.”

Iz škole je AB-1 odveden u Bosanski Brod, gdje su se zlostavljanja nastavila. U zatočeništvu je proveo 414 dana i, kako je rekao, traži odštetu za golgotu koju je preživio.

Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade HVO-a, od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Prema optužnici, Tolić je, kao komandir straže, u nekoliko logora i objekata za zarobljavanje učestvovao u zlostavljanju više desetina žrtava srpske nacionalnosti. Žrtve su silovane, zlostavljane i mučene na izuzetno ponižavajuće načine, a Tužilaštvo BiH smatra da je i optuženi u tome učestvovao. Od posljedica mučenja i zlostavljanja određeni broj zarobljenika je smrtno stradao. 

Drugi svjedok na suđenju je bio i Jovo Dragić, koji je kazao da njega nije tukao optuženi Tolić, ali da druge zatvorenike jeste.

Dragić je, kako je rekao, doživio maltretiranja od drugih pripadnika HVO-a, te da ga je jedna pripadnica tjerala da “vodi ljubav s jednom zatočenicom”, što je spriječio drugi vojnik. Tjeran je i da udara daskom druge zatvorenike. On nije vidio Tolića prilikom oduzimanja nakita i novca od zarobljenika.

Svjedok je ispričao kako je vidio da je iz sale izveden Svetozar Deronjić zvani “Četo”, koga su, prema pričama, vozali po odžačkim selima, stavljali u sušaru za meso, a potom palili vatru, te da su ga na kraju kastrirali i da je podlegao.

Za Tomanovića je svjedok kazao da ga je ubio izvjesni Ferid.

Svjedok je za optuženog rekao da ga je poznavao od prije rata, ali ga u sudnici nije mogao prepoznati, te je naveo i kako ima problema s vidom.

U zatočeništvu je svjedok, kako je kazao, izgubio oko 50 kilograma, a uspio se spasiti tako što je pobjegao prilikom kopanja rovova u Bosanskom Brodu.

Naredno ročište zakazano je za 19. decembar.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Džana Brkanić


This post is also available in: English