Članak

Presuda Ragužima 30. decembra

11. Decembra 2013.00:00
Dokazni postupak na suđenju Veselku i Ivi Ragužu, optuženima za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, završen je nakon skoro dvije godine.

This post is also available in: English

Iznošenje završnih riječi zakazano je za 13. i 23. decembar.

Odbrana optuženog Ive Raguža odustala je od prijedloga da optuženi svjedoči u svoju korist, a Sudsko vijeće nije prihvatilo provođenje dodatnog dokaza Odbrane prvooptuženog. Time je okončan dokazni postupak.

Iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH zakazano je za petak, 13. decembar, dok će Odbrane svoju završnu riječ iznijeti 23. decembra.

Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je kako je Sudsko vijeće planiralo da ovaj predmet okonča do kraja godine, te je izricanje presude zakazala za 30. decembar.

Suđenje Veselku i Ivi Ragužu za zločine počinjene u julu i augustu 1993. nad zatvorenim civilima u Stocu i Čapljini počelo je u decembru 2011. godine.

Prema optužnici, Veselko Raguž je naređivao, pomagao ili neposredno učestvovao u nezakonitom hapšenju i zatvaranju civila, preseljenju bošnjačkih žena i djece, kao i u fizičkom zlostavljanju i mučenju civila.

Ivo Raguž je, kako smatra Tužilaštvo, učestvovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila.

Prema optužnici, Veselko Raguž je tada bio zapovjednik Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane, a Ivo Raguž pripadnik ove brigade.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English