Članak

Zaustavljeno protivzakonito zatvaranje

6. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH kazao je kako je bio u komisiji koja je u ljeto 1992. godine formirana kako bi spriječila protivzakonito zatvaranje civila u kasarni “Viktor Bubanj”.

This post is also available in: English

Svjedok Miodrag Simović je kazao kako je početkom ratnih dešavanja izabran za člana ratne vlade Republike BiH. On je rekao kako je odlukom Predsjedništva BiH 17. juna 1992. formirana komisija koja je imala zadatak da kontroliše postupanje pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) i policije u okviru pretresanja, ispitivanja i zatvaranja građana.

“Pojavili su se problemi oko odvođenja i protivzakonitog lišenja slobode, kao i oduzimanje automobila, pljačkanje stanova. Tako da smo imali pritužbe građana svih nacionalnosti”, objasnio je Simović.

Jedne prilike su, kako je kazao, dobili informacije u vezi s pritvaranjem građana u kasarni “Viktor Bubanj”, te su članovi komisije otišli na lice mjesta.

“Tamo smo se susreli sa advokatom Fahrijom Karkinom, koji je bio pravni savjetnik upravnika. Odmah nam je rekao da nije sve pokriveno papirima”, kazao je Simović i dodao da nije primijetio nasilje nad zatvorenim ljudima.

On je rekao da je sačinio izvještaj o stanju u kojem je stajalo da je određeni broj lica zadržan bez rješenja i naredbe za pritvor, te su o tome obavijestili Predsjedništvo BiH.

“Drugi put kada smo došli, drastično se promijenila situacija, a to je bio znak da je dobro što se komisija formirala kako bi to spriječila”, rekao je Simović.

Za zločine u “Viktor Bubnju” počinjene od ljeta 1992. do 1993. godine, sudi se Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili. Oni su optuženi da su učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti, od kojih su neki preminuli.

Državno tužilaštvo smatra da je Avdović bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni. 

Na pitanje Vlade Adamovića, branioca Vintile, da li je u kasarni, prema svjedoku, bio logor, Simović je negativno odgovorio. Također je odgovorio kako nije čuo “za grupu u kojoj su bili Avdović i Vintila a koja se udružila da dovodi Srbe i zlostavlja ih”.

Svjedokinja Milka Ćeranić je ispričala kako je njen muž odveden 26. jula 1992. godine i da se nikada nije vratio.

“U zgradu je došao uniformisani čovjek i rekao mužu da krene kako bi izvukao ranjenike. Nikada ga više nisam vidjela”, kazala je Ćeranić. 

Ona je, kako je ispričala, čula različite priče o tome gdje je njen muž odveden, a jedna od priča je bila da je bio u kasarni “Viktor Bubanj”.

“Vršena je ekshumacija tijela 2007. godine i doktor Ilijas Dobrača je kazao kako je umro nasilnom smrću”, rekla je svjedokinja.

Sljedeće suđenje je 13. decembra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English