Članak

Porodice nestalih iz Brčkog traže ubrzanje identifikacija

6. Decembra 2013.00:00
Udruženje porodica nestalih i poginulih srpskih boraca i civila opštine Brčko još uvijek traga za 43 nestala, od kojih je 16 stanovnika predratne opštine Brčko, rečeno je na godišnjoj skupštini ovog udruženja.

This post is also available in: English

Ljubinka Živanović, sekretarka Udruženja, kazala je da su u toku ove godine pronađena i identifikovana samo tri skeletna ostatka osoba, koje su porodice sahranile.

“Nisamo zadovoljni rezultatima, jer proces traženja mora ići puno brže. Čekamo da se otvore sporne kosturnice kako bi se ubrzao proces traženja, jer se samo u kosturnici u Banjaluci nalazi 600 tijela koja tamo leže od 1995. godine”, naglasila je Živanović.

Roditelji Jovanke Simić iz Brčkog su nestali 1994. godine. Očeve posmrtne ostatke je pronašla 2006. godine, a majku još uvijek nije, iako su njene lične stvari pronađene uz njega.

“Molila sam nadležne u Banjaluci da još dodatno kopaju na tom lokalitetu u Poljacima gdje je otac pronađen, ali ne znam da li su to oni kad učinili”, kazala je Simić. 

Iako su bili pozvani, predstavnici Tužilaštva Distrikta nisu prisustvovali Skupštini Udruženja nestalih i poginulih, a pozivu su se odazvali predstavnici policije i Instituta za traženje nestalih.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English