Članak

Dobrovoljno napuštanje

5. Decembra 2013.00:00
Optužbu za progon i genocid nad Muslimanima i Hrvatima u Ključu i Sanskom Mostu bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić pobijao je iskazima svjedoka Rajka Kalabića i Mileta Dobrijevića.

U pisanim izjavama, Kalabić i Dobrijević naveli su da je muslimansko i hrvatsko stanovništvo ove opštine napuštalo dobrovoljno, a ne pod prisilom srpskih snaga, nakon što su naoružani “ekstremisti” među nesrbima izazvali sukobe.

Svjedok Kalabić, koji je bio član Kriznog štaba Srpske demokratske stranke (SDS) u Ključu, negirao je da je taj štab bio instrument za preuzimanje vlasti i progon Muslimana i Hrvata.

“SDS nije imala plan za progon nesrba… Karadžić nikada nije naredio, počinio, niti podržao i pomogao zločine tokom rata u BiH”, rekao je.

Kalabić je tvrdio i da nije istina da su Srbi “preuzeli vlast” u Ključu, zato što su je već imali. Svjedok, međutim, nije negirao da su u selima Prhovo i Velagići srpske snage 1. juna 1992. počinile masovna ubistva nenaoružanih Muslimana, među kojima je bilo i žena i djece.

Kalabić je kazao da su prije tih zločina muslimanske paravojske napale Vojnu policiju, odnosno pripadnike JNA u povlačenju iz Hrvatske.

Po tužiocima, u Prhovu je ubijeno 38 osoba, a u Velagićima 77 muškaraca.

“Svakako da se ubistvo tolikog broja ljudi može podvesti pod zločin”, rekao je Kalabić i dodao da je i ubistvo oko 140 Muslimana u selu Biljani, počinjeno 10. jula 1992. godine, “još jedan masakar”.

Svjedok Mile Dobrijević, koji je bio policijski inspektor u Sanskom Mostu, tvrdio je da su se, poslije akcije oduzimanja ilegalnog naoružanja koju su srpske snage sprovele krajem maja 1992, muslimanski muškarci dobrovoljno okupljali u posebnim centrima radi sopstvene sigurnosti.

Izjavio je i da je svima koji su željeli da odu, to i dopušteno.

Dobrijević je posvjedočio i da je srpska policija sprečavala pljačku i obezbjeđivala imovinu koju su Muslimani i Hrvati ostavili za sobom, iako su u njihove kuće bile naseljene srpske izbjeglice.

Suđenje Karadžiću, optuženom za genocid u Srebrenici, progon širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, nastavlja se sutra, 6. decembra.

Radoša Milutinović