Članak

Mladić kao “aktivni” učesnik u operacijama

3. Decembra 2013.00:00
Haško tužilaštvo je na suđenju Ratku Mladiću pred sudije izvelo posljednjeg svjedoka, vojnog eksperta Reynauda Theunensa, koji je rekao da je optuženi bio uključen u operacije Vojske Republike Srpske (VRS) na terenu, predvodeći borbena dejstva.

This post is also available in: English

Theunens je na osnovu dokumenata VRS-a sačinio izvještaj o ulozi optuženog kao komandanta te vojske tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, ocijenivši da je Mladić bio “veoma aktivan” komandant koji je bio “vrlo uključen” u operacije na terenu.

“Ukoliko nije bio zadovoljan načinom na koji su njegova naređenja sprovođena, Mladić je smjesta intervenisao. Umjesto da sjedi u Glavnom štabu VRS-a, Mladić se kretao područjima na kojima su vođene borbe… aktivno predvodeći ta borbena dejstva”, naznačio je Theunens.

Po njegovim riječima, komandant VRS-a bio je “veoma dobro informisan”, budući da je, po sopstvenom nalogu, svakodnevno dobijao borbene izvještaje od korpusa. Mladić se i direktno informisao o zbivanjima tokom brojnih posjeta jedinicama na terenu, kazao je svjedok.

Kako je rekao Theunens, VRS je svoja dejstva do kraja rata u BiH usmjerila na ostvarivanje šest strateških ciljeva koje je 12. maja 1992. godine usvojila Skupština Republike Srpske. Ti ciljevi, kako je kazao svjedok, bili su razdvajanje Srba od Bošnjaka i Hrvata; podjela Sarajeva; uklanjanje Drine kao granice među Srbima; proboj koridora koji povezuje srpske teritorije sa Srbijom; uspostavljanje zapadne granice na Neretvi i izlazak na Jadransko more.

Theunens je rekao i da je Glavni štab VRS-a donosio strateške odluke po uputstvima koje je dobijao od vrhovne komande, na čelu sa tadašnjim predsjednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem, kojem se u Haagu sudi za genocid i druge zločine.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za genocid počinjen 1995. u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na ovom ročištu predsjedavajući sudija Alphons Orie najavio je da bi početak dokaznog postupka Mladićeve Odbrane mogao biti zakazan za 13. maj iduće godine. 

Mladićev branilac Branko Lukić je za pripremu odbrane prethodno zatražio šest meseci od trenutka kada Tužilaštvo završi svoj dokazni postupak, što se očekuje sredinom decembra.

Theunens će svjedočenje na suđenju Mladiću nastaviti u četvrtak, 5. decembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English