Članak

Trenutna neuračunljivost Nedžada Hodžića

2. Decembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic), vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić je naveo da je optuženi Nedžad Hodžić “trenutno neuračunljiva osoba”.

This post is also available in: English

Kučukalić je kazao da Hodžić, nekadašnji vojnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), nije sposoban učestvovati u sudskom procesu. Kako je pojasnio, optuženi ima povrede na mozgu i duševno je bolestan.

Zaključak da Hodžić nije u stanju pratiti sudski postupak Kučukalić je iznio još 2009. godine, kada je dva puta vještačio Hodžića.

Drugačije je zaključio neuropsihijatar Omer Ćemalović, koji je također vještačio optuženog. On je naveo da je Hodžić sposoban pratiti suđenje, ali se zbog njegovog simulativnog ponašanja nije mogao izjasniti ima li psihičke poremećaje.

Kako je rekla Vasvija Vidović, braniteljica optuženog Nihada Bojadžića, drugi vještaci su pregledali Hodžića u pritvoru i utvrdili da se radi o simulativnom ponašanju.

Međutim, prema Kučukaliću, nije moguće dati objektivni nalaz pregledom u pritvoru osoba poput Hodžića. U slučaju procesne sposobnosti Hodžića, kako je kazao, najbolje je uraditi više pregleda u bolnici. 

Zajedno sa Hodžićem, za ubistva Hrvata u Trusini počinjena 16. aprila 1993. godine sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, nekadašnjim pripadnicima jedinice “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, bivšem vojniku 45. brigade ABiH.

Midhat Kočo, Hodžićev branilac, zatražio od Sudskog vijeća da odobri vještačenje Hodžića u sarajevskoj klinici, gdje bi nekoliko dana bio na promatranju.

Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, odgovorila da će o tome odlučiti nakon saslušanja vještakinje Alme Bravo na narednom suđenju, zakazanom za 9. decembar.

Amer Jahić


This post is also available in: English