Članak

Zatraženo produženje pritvora Nikoli Mariću

28. Novembra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je da Nikoli Mariću, osumnjičenom za zločin počinjen u Prozoru, pritvor bude produžen za još tri mjeseca zbog prikupljanja novih dokaza.

This post is also available in: English

Tužiteljica Sanja Jukić je kazala kako su se tokom ispitivanja svjedoka otkrile nove činjenice, te da mora saslušati još 43 svjedoka.

Ona je dodala da osim pritvora nikakve druge mjere ne dolaze u obzir. Razlozi za produžavanje pritvora su, kako je navela, opasnost od bjekstva, te utjecaj na svjedoke i saučesnike.

“Osumnjičeni je upoznat sa svim dosadašnjim dokazima i ispitanim svjedocima koji žive u Prozoru. Postoji apsolutno jak razlog da dođe do njih i da utiče na njihov iskaz”, kazala je Jukić.

Ona je navela da je obaviještena o tome kako su upućene prijetnje zaštićenom svjedoku S-5.

“Svjedok je došao u Tužilaštvo BiH i rekao da mu je prijećeno, a iz policije ima i dopis o tome, što smo dostavili sudu”, rekla je tužiteljica.

Irena Pehar, braniteljica osumnjičenog Marića, kazala je kako ne postoji temeljni uvjet za produženje pritvora, te zatražila da se odbije prijedlog Tužilaštva BiH.

“Osnovana sumnja se temelji na neuvjerljivim i iskonstruisanim iskazima i svodi se na ‘rekla-kazala’”, objasnila je braniteljica.

Ona je također rekla kako je osumnjičeni otac sedmero djece, koji žive od njegovog rada, te da on nema razloga za bijeg.  

Nikola Marić zvani Nidžo, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), uhapšen je početkom septembra, od kada se nalazi u pritvoru.

Odluka o pritvoru će biti donesena naknadno.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English