Članak

Počelo suđenje Josipu Toliću

28. Novembra 2013.00:00
Suđenje Josipu Toliću, optuženom za zločine nad civilima u Odžaku i Bosanskom Brodu, počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrane.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH tereti Tolića, bivšeg pripadnika 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da je 1992. godine učestvovao u zlostavljanju civila koji su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama osnovne škole i tvornici “Strolit” u Odžaku, te u prostorijama skladišta građevinskog materijala i Srednjoškolskog centra “Fric Pavlik” u općini Bosanski Brod.
Prema optužnici, Tolić je u svojstvu u stražara iz osnovne škole u Odžaku izveo nekoliko zatvorenika srpske nacionalnosti, koje je tukao rukama i nogama, školskim klupama, a potom ih tjerao da pjevaju i ližu vlastitu krv. 
Optužnica ga tereti i za nestanak jednog zatvorenika, te za premlaćivanje Svetozara Deronjića, Radeta Tomanovića, Radeta Deronjića i Sime Cvjetkovića, koji su od posljedica premlaćivanja u školi u Odžaku i podlegli. Tolić je optužen i da je, skupa sa Feridom Halilovićem i drugim pripadnicima HVO-a, odgovoran i za smrt Mirka Pajića, koji je preminuo usljed premlaćivanja u Srednjoškolskom centru “Fric Pavlik”.
Po dvije tačke optužnice Tolić je optužen za seksualno zlostavljanje, odvođenje i silovanje zatvorenica iz skladišta građevinskog materijala. Također je optužen i za izvođenje na prinudni rad zatvorenika, od kojih su neki stradali kopajući rovove, kao i za pljačkanje zarobljenika.
Tužilac Milorad Barašin je u uvodnom izlaganju rekao kako će dokazima i svjedočenjima preživjelih dokazati učešće optuženog Tolića u zločinima iz optužnice, nad kojima se, kako je kazao, “zgražava svaka razumna osoba”.
“U njegovim radnjama nema ničeg vojničkog, niti ičeg časnog”, izjavio je Barašin.
Branilac Rifat Konjić je rekao da Tolić nije učestvovao u zločinima.
“Za 80 posto zločina iz optužnice ću pomoći Tužilaštvu BiH da pronađe zločinca”, kazao je optuženi Tolić, napomenuvši kako je dobio tumor na glavi usljed udaraca koje je primio pokušavajući da spriječi da neke osobe uđu u pritvor.
On je rekao kako je pomagao srpskim komšijama, i da mu sad sugrađani hrvatske nacionalnosti govore da mu pomognu Srbi koje je štitio.
Branilac Rifat Konjić je kazao da su u toku određeni pregovori sa Tužilaštvom.
Suđenje se nastavlja 12. decembra.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Džana Brkanić


This post is also available in: English