Članak

HOS se borio za jedinstvenu BiH

26. Novembra 2013.00:00
Prvi svjedok Odbrane Srećka Hercega, optuženog za zločine počinjene u Dretelju, rekao je da je optuženi bio zapovjednik Centra za obuku Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u selu Hardomilje pored Ljubuškog.

This post is also available in: English

Dragan Čuljak, bivši načelnik Prometnog odjela u HOS-u, kazao je kako mu je poznato da je optuženi Herceg bio u HOS-u do kraja jula 1992. godine.

“Znam da je u četvrtom mjesecu Herceg bio u HOS-u jer sam mu tada isporučio neka vozila. Krajem jula je prešao u Hrvatsko vijeće obrane (HVO). Srećko Herceg je bio zapovjednik Centra za obuku u starom Hardomilju, selu pored Ljubuškog”, ustvrdio je svjedok, dodavši da optuženog zna od prije rata.

Herceg je optužen, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, za zločine počinjene u Dretelju. Prema optužnici, oni su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Svjedok Čuljak je rekao da je cilj HOS-a bio borba za jedinstvenu BiH. Naveo je i kako je ponekad dolazio u Dretelj, a da su zapovjednici Dretelja bili “izvjesni Dida, Martinović, Sajo i Buljubašić”.

Na upit Sudskog vijeća ko je zapovjedniku HOS-a podnosio izvještaje o Dretelju, svjedok je odgovorio da je to radio izvjesni Sajo.

Čuljak je kazao da je u Dretelju vidio zatvorene osobe srpske nacionalnosti, ali da nije vidio nikakvo maltretiranje. On je rekao da je osim njih bilo zatvorenih i muslimana, te pripadnika HOS-a.

Prije svjedočenja Čuljka, održana je statusna konferencija uoči izvođenja dokaza Odbrane, a branioci su dali i uvodnu riječ. Iznoseći uvodnu riječ, Dražen Zubak, branilac Hercega, kazao je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode iz optužnice.

Naveo je i da će svjedoci Odbrane osporiti pravnu kvalifikaciju djela, te da je Herceg bio zapovjednik kasarne u Dretelju, a da će dokazati da je bio ranjen i da je iz HOS-a prešao u HVO.

Todor Todorović, branilac optuženog Buljubašića, rekao je da, osim saslušanja jednog svjedoka i vještaka policijske struke, planira saslušati optuženog. Dodao je i kako je došlo do neslaganja između njega i optuženog, jer Buljubašić predlaže saslušanje još nekih osoba. Buljubašić nije došao na ovo suđenje, ali je suđenje nastavljeno bez njega, prema ranijem rješenju Suda BiH.

Odbrana optužene Grubišić-Fejzić je kazala da će pozvati svjedoke koji će govoriti o ličnosti i karakteru optužene, njenom ponašanju u kasarni u Dretelju, te o organizaciji i drugim pripadnicima HOS-a. Osim ovih svjedoka, Odbrana je navela kako planira da sasluša i optuženu.

Odbrana Zelenike za sada je planirala saslušanje šest svjedoka, a Odbrana optuženog Medića osam.

“Medić nije nikoga ispitivao, ubio, izdavao naredbe, uputio na rad, nije mogao uticati na uslove u Dretelju, nikada nije položio vozački ispit”, rekla je Emina Hasanović, Medićeva braniteljica.

Prvi svjedoci prvooptuženog Zelenike svjedočit će 3. decembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English