Članak

Optuženi optužili svjedoke

22. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Konjica, kao svjedoci Odbrane, iskaze su dali optuženi Osman Brkan i Ibro Macić, koji su kazali da nisu pucali u starice u selu Blace.

This post is also available in: English

Ibro Macić je pozvan kao svjedok Odbrane optuženog Osmana Brkana, kojeg, kako je rekao, poznaje od rođenja. Sa njim je angažovan i u Teritorijalnu odbranu (TO), te su skupa bili u selu Blace kod Konjica.

“Ja sam imao pušku, meni se čini, tandžaru. (…) Osman Brkan nije pucao u pravcu starica, jer je sa mnom stajao u hodniku”, ispričao je Macić i dodao kako su pucali izvjesni Šeho Macić, Salko Macić i Kolumbo.

Šeho Macić je svjedočio u septembru ove godine, kada je kazao da je Osman Brkan pucao u pravcu gdje su ležale starice. Njegov brat, Salko Macić, također je dao svoj iskaz u julu 2013. i rekao da je optuženi Ibro Macić pucao u starice u selu Blace, a da optuženog Brkana nije vidio u kući.

Osman Brkan i Ibro Macić, bivši pripadnici Armije BiH (ABiH), optuženi su za ubistva četiri starice srpske nacionalnosti u selu Blace počinjena u junu 1992. godine. Prema optužnici, prvi je pucao Macić, a potom i Brkan. Tijela ubijenih do danas nisu pronađena.

Sud BiH je početkom novembra razdvojio postupak protiv Osmana Brkana i trenutno je u fazi izvođenje dokaza Odbrane, dok se u drugom postupku protiv Ibre Macića nastavlja provođenje dokaza Državnog tužilaštva za druga djela koja se Maciću stavljaju na teret.

U svoju korist je svjedočio i optuženi u ovom predmetu, Osman Brkan. On je kazao kako nije znao zašto su otišli na Blace pod komandom izvjesnog Mirsada Fišića.

“Šeho je pucao, pa na mene svalio. Sebe da odbrani, mora nekoga uvaliti”, izjavio je Brkan i dodao kako Šeho Macić “bježi od njega u Konjicu”.

Na pitanje tužiteljice Sanje Jukić zašto je Šeho Macić ustvrdio da je Brkan pucao, a njegov brat Salko Macić to isto nije ispričao, Brkan je odgovorio: “Salko neće da laže, on je bolji po mene.”

Osman Brkan je kazao kako on nije pucao, te da nije vidio da li je pucao Ibro Macić. On je, za razliku od Macića, kazao kako nije ulazio ni u hodnik kuće u kojoj su bile starice. Na pitanje ko od njih dvojice govori istinu, Brkan je odgovorio: “Ja nisam vidio babe.”

On je dodao kako je tek po povratku iz Blaca čuo šta se dogodilo.

Suđenje se nastavlja u petak, 29. novembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English