Članak

Zapisnik o saslušanju Nihada Bojadžića

14. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Nihadu Bojadžiću za zločine počinjene u Jablanici, Tužilaštvo BiH je prezentovalo medicinsku dokumentaciju dviju silovanih zatočenica hrvatske nacionalnosti.

This post is also available in: English

Tužiteljica Vesna Ilić je u sudski spis uvrstila medicinsku dokumentaciju koja se odnosi na zaštićene svjedokinje H i D, koje su, prema optužnici, u noći 28. na 29. juli 1993. godine silovane nakon izvođenja iz Muzeja “Bitka na Neretvi”.
Ona je također u spis uložila zapisnik Tužilaštva BiH o saslušanju osumnjičenog Nihada Bojadžića iz decembra 2011. godine. Tužiteljica nije pročitala zapisnik u sudnici.
Većina dokumenata koje je Tužilaštvo BiH uložilo odnosi se na hrvatske zarobljenike koji su bili zatvoreni u muzeju tokom 1993. i 1994. godine. U jednom od dokumenata je navedeno da je pripadnik Armije BiH (ABiH) bacio bombu na muzej. 
Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužnicom se tereti za silovanje jedne zatočenice, seksualno zlostavljanje dvojice zarobljenika, kao i premlaćivanje nekih zarobljenika u Jablanici tokom 1993. godine.
Suđenje se nastavlja 5. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English