Članak

Razgovor sa Kovačevićem u Sijekovcu

13. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, zaštićeni svjedok Odbrane je rekao da je krajem marta 1992. godine nakon pucnjave u selu Sijekovac razgovarao sa optuženim Zemirom Kovačevićem, koji tada nije znao za bilo kakva ubistva.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok A-1 je kazao da je 26. marta 1992. bio u svojoj kući u selu Sijekovac, kada je čuo da su pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) dali ultimatum lokalnom srpskom stanovništvu da preda svo naoružanje.

“Oni nisu predali naoružanje, i kasnije tog dana meni u kuću dolazi desetak pripadnika HOS-a u crnim uniformama i fantomkama. Počela je pucnjava sa svih strana – i Srbi i hosovci su pucali – i u toj unakrsnoj vatri meni je stradala krava”, prisjetio se A-1.

Prema njegovom iskazu, nakon oko sat i po, pucnjava je stala, a njemu je rečeno da svo stanovništvo mora otići u kuću Nike Tomasa, gdje je vidio optuženog Zemira Kovačevića.

Na putu do kuće, A-1 je, kako je naveo, saznao da su ubijeni neki članovi porodica Zečević i Milošević.

“Zemir je nosio jaknu i imao je automatsku pušku… Pričao sam sa njim i on me pitao šta se desilo. Ja sam mu rekao da je bio sukob između Srba i hosovaca i da su stradali neki ljudi. On je samo kazao: ‘Jao budala, šta uradiše!’ Nakon petnaestak minuta, otišao je prema centru Sijekovca”, ispričao je A-1 i dodao da Kovačević nikoga nije maltretirao ispred kuće Nike Tomasa.

Zemir Kovačević je optužen da je, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u martu 1992. godine počinio zločine nad srpskim civilima u selu Sijekovac.

U optužnici se navodi da je Kovačević učestvovao u napadu na selo Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvoro djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki pobijeni.

Suđenje Kovačeviću biće nastavljeno 27. novembra, kada će nalaz iznijeti vještak Odbrane.

Denis Džidić


This post is also available in: English