Članak

Silovana uz prijetnju ubistvom

7. Novembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je dva puta silovana u kompleksu Rogića kuća u julu 1993. godine.

This post is also available in: English

“Osjećala sam se katastrofalno. U velikom šoku, van sebe”, kazala je zaštićena svjedokinja D.
Ona je na suđenju Nihadu Bojadžiću, bivšem zamjeniku komandanta jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), ispričala da je nju i zaštićenu svjedokinju H prozvao krupan, visok i plav muškarac u šarenoj uniformi da izađu iz prostorije Muzeja “Bitka na Neretvi”. 
U muzej su, kako je rekla, Hrvate iz sela Doljani kod Jablanice doveli pripadnici ABiH, a one su izvedene prve noći. Ispričala je da ih je muškarac koji ih je prozvao uveo u džip, kako misli, bijele boje, te su sjele na zadnje sjedište.
“Plavi, krupni, koliko se sjećam, sjeo je za volan”, rekla je ona te dodala da je u vozilo ušao još jedan muškarac.
Nakon što su stigli do Rogića kuća u Donjoj Jablanici, zaštićenu svjedokinju D je, kako je kazala, u jednu od prostorija uveo muškarac koji ih je prozvao da izađu iz prostorije muzeja.
“Bojala sam se… Rekao je: ‘Učinit ćemo to ili ću te ubiti.’ Silovao me”, ispričala je ona i dodala da ju je ponovo silovao u drugoj prostoriji.
Svjedokinja D je kazala da je poslije nekoliko dana vidjela osobu koja ju je silovala i čula da je zovu “Zuka”. Ona je rekla da je tu osobu još jednom vidjela u martu 1994. godine, na mostu prema selu Vrdi, kada je bila razmjena Hrvata iz muzeja.
Muškarac koji ju je silovao, kako je navela, nije imao naglasak karakterističan za BiH.
Optužnica tereti Bojadžića da je, uz riječi “ili ću te silovati ili ću te ubiti”, silovao zaštićenu svjedokinju D, a nepoznati muškarac zaštićenu svjedokinju H.
Svjedokinja je istražiocu Tužilaštva BiH, kako je pročitala braniteljica Rešidović iz njene izjave, kazala da je čula da ga neki stražari muzeja i stanovnici Jablanice oslovljavaju sa “Zuka”.
Na dodatni upit tužiteljice Vesne Budimir, svjedokinja je rekla da joj ime i prezime Zulfikar Ališpago ništa ne znači.
Tokom ispitivanja, braniteljica je svjedokinji predočila nekoliko razlika u odnosu na izjavu koju je dala policiji poslije silovanja. Jedna od suprotnosti, kako je navela, jeste to da je samo jedan muškarac bio s njima u vozilu kada su krenuli iz muzeja, a da je drugi izašao iz zgrade kod autobuske stanice u Jablanici.
Suđenje Bojadžiću, optuženom i za druge zločine u Jablanici, nastavlja se 14. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English