Članak

Optuženi traži izuzeće tužiteljice Vesne Budimir

7. Novembra 2013.00:00
Nakon čitanja optužnice i iznošenja uvodnih riječi Tužilaštva BiH za zločin počinjen na planini Igman (Hadžići), optuženi Dževad Salčin je zatražio izuzeće tužiteljice Vesne Budimir rekavši “da je optužnica, kao i izjave svjedoka, montirana”.

This post is also available in: English

“Tvrdim da su strani tužioci ovdje, ova optužnica se ne bi desila. Ali tužiteljica Vesna Budimir mora pravdati moje tri godine za koje sam ležao u pritvoru zbog zločina u Trusini nevin, pa ‘daj šta daš’. Tražim izuzeće tužiteljice Budimir. Koliko mi je samo zla nanijela”, kazao je Dževad Salčin.

Prema njegovim riječima, ovim izuzećem se trebaju pozabaviti i glavni tužilac Tužilaštva BiH i predsjednica Suda BiH.

U odvojenom predmetu, Salčinu i Nedžadu Hodžiću se sudi zajedno sa još četiri osobe za zločin počinjen u Trusini kod Konjica.

Prije zahtjeva za izuzeće, tužiteljica je pročitala optužnicu, prema kojoj su Hodžić i Salčin, kao pripadnici jedinice za posebne namjene “Zulfikar”, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na planini Igman.

“Nedžad i Dževad su neutvrđenog datuma 1993. godine, po povratku na lokalitet Stupnik na Igmanu, četiri zatočenika udarali nogama, palicama i kundacima. Nakon toga su dvojicu odveli u baraku i pokazali pretučenog zatočenika koji je ležao rekavši da će i oni tako završiti”, kazala je Budimir.

Nedžad Hodžić je, kako je navela tužiteljica, naredio osobama B i C da dođu kod njega u kancelariju u hotel “Mrazište”, gdje je osobi B “slomio jagodičnu kost, dok je osobi C pržio ruke i druge dijelove tijela stvarajući mu opekline”.

“U barakama hotela Mrazište, Nedžad je naredio osobama B i C da vrše felacio, a potom je naredio da osoba C stavi polni organ od osobe B u usta, i obratno”, rekla je tužiteljica.

Također, prema optužnici, Nedžad Hodžić je neutvrđenog datuma 1993.godine sa drugim pripadnicima jedinice iz zatočeničkog objekta na Igmanu izveo Jadranka Glavaša, kojeg su udarali željeznim šipkama dok nije umro, te je poslije optuženi prijetio i drugim zatočenicima da će “završiti kao i Jadranko”.

Tužiteljica je pročitala i dvije tačke optužnice koje se odnose samo na Dževada Salčina, a prema kojima je optuženi odsjekao uho jednom zatočeniku, dok je nekoliko njih natjerao da pjevaju “četničke pjesme, da bi ih potom udarao obućom”.

“Salčin je u maju 1993. Draganu Vukoviću naredio da siđe sa transportera na planini Igman i odsjekao mu uho”, rekla je Budimir.

Tužiteljica je tokom iznošenja uvodnih riječi kazala kako će Tužilaštvo BiH dokazati da su Hodžić i Salčin bili pripadnici jedinice za posebne namjene “Zulfikar”, te da se komanda jedinice nalazila u hotelu “Mrazište” na planini Igman, na kojem lokalitetu su zatočenici maltretirani.

“Zatočenici će svjedočiti putem videolinka u vezi sa onim što su doživjeli, dok neke od njih nećemo vidjeti jer su preminuli”, kazala je Budimir.

Ona je navela kako su se ljudi koji su preživjeli maltretiranje dosta fizički promijenili, te da i danas nose ožiljke nakon proživljenih trauma.

“Oni zaslužuju pravdu, a mi u sudnici smo njihov glas”, rekla je tužiteljica.

Odbrana Nedžada Hodžića je kazala kako će tražiti da se optuženi vještači, jer smatra da dosadašnje vještačenje nije urađeno u adekvatnim okolnostima.

“On ne razumije optužnicu. Njemu je krajem rata pola glave razneseno, te ne zna ni brojati ni čitati, i branit će se ćutanjem sve dok se potpuno ne izvještači”, rekla je braniteljica Nedžla Šehić.

Također, ona je kazala kako se nada da će Tužilaštvo “ovaj put dokaze koncipirati na način koji će uvjerljivo govoriti o tome da je Nedžad počinilac dijela koja mu se stavljaju na teret”.

“U Trusini niko od oštećenih nije teretio Hodžića, osim onih koji su priznali da su učestvovali u zločinima i postigli sporazume”, objasnila je Šehić.

Suđenje, koje je prekinuto zbog traženja izuzeća tužiteljice Budimir, nastavit će se nakon donošenja odluke.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English