Članak

Navodi o lažnim crtežima Markala

7. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, Odbrana je pokušala osporiti nalaz minobacačkog eksperta Optužbe Richarda Higgsa da je granata koja je u zimu 1994. godine na sarajevskoj pijaci Markale ubila i ranila desetine civila bila ispaljena sa srpskih položaja.

This post is also available in: English

Britanski oficir Higgs je za Haško tužilaštvo pregledao izvještaje o rezultatima više istraga koje su UNPROFOR i policija u Sarajevu sprovele poslije eksplozija u gradu, uključujući i dva artiljerijska napada na pijacu Markale. Tokom svjedočenja, Higgs je potvrdio nalaz tih istraga da su granate bile ispaljene sa srpskih položaja.

Mladićev branilac Branko Lukić, prikazujući fotografije sa pijace i skice iz istraga, sugerisao je da granata nije mogla pasti na tlo zbog gusto raspoređenih tezgi koje su imale ravne krovove.

Higgs je odgovorio da “nije vidio nikakve dokaze o rasporedu tezgi”, a da su “istrage utvrdile da je granata eksplodirala na tlu” i da nije udarila u krov nijedne od tezgi.

Advokat Lukić je sugerisao i da na crtežima iz istraga sarajevske policije tezge sa Markala nisu bile prikazane istinito, odnosno da su krovovi prikazani kao kosi, a ne kao ravni, kao i da je njihova širina različita.

“Da, izgleda da je tako”, kazao je ekspert Optužbe.

Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem. Optužnica Mladića tereti i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U optužnici stoji da je u eksploziji minobacačke granate na Markalama 5. februara 1994. ubijeno 66, a više od 140 građana ranjeno.

Prikazujući fotografiju jedne prevrnute tezge snimljenu poslije eksplozije, Mladićev branilac je tvrdio da se na njenom donjem dijelu vide tragovi eksplozije, sugerišući da je mina bila postavljena ispod tezge.

Uz ogradu da je “teško odgovoriti”, Higgs je rekao da bi – ukoliko su na donjem dijelu tezge “zaista nagoretine” – “bilo moguće” da su to tragovi eksplozije.

Odbrana je tvrdila i da nije bilo moguće da rep granate pronađen na Markalama bude zabijen u asfalt i potpuno prekriven šutom, kao što je prikazano na televizijskim snimcima.

Higgs je, međutim, uzvratio da je, pod određenim uslovima, uobičajeno da rep granate poslije detonacije bude potpuno prekriven ostacima podloge u koju je projektil udario.

Unakrsno ispitivanje Higgsa, branilac Lukić nastaviće u petak, 8. novembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English