Članak

Svjedok sa ceduljicom

1. Novembra 2013.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je na suđenju za zločine počinjene nad Srbima u Kladnju sa ceduljice pročitao ime i prezime Zijada Hamzića kao osobe koja je udarala jednog civila.

This post is also available in: English

Stanimir Trišić je rekao da nije siguran u ime osobe koju tereti da je u njegovom selu Lupoglavo, između ostalog, udario civila, te drugima naredio da se popnu na tamić da bi potom bili zatvoreni u Stuparima.

“Ne mogu da pamtim, da razlikujem Nijaz, Zijad”, kazao je svjedok, koji ima 86 godina.

On je pojasnio da je nedavno zatražio od jedne osobe ime i prezime optuženog kako “ne bi brkao”.

Na suđenju se Trišić prisjetio kraja maja, kada je opkoljeno selo u kojem je ostalo 26 ljudi. On je kazao da su se skupili pred kućom Sretena Miloševića, te su ispitivani u vezi sa oružjem.

Zijad je, kako je rekao svjedok, šakama udarao Velizara Gavrića nakon što je donio oružje, te je govorio: “Sve Srbe pobiti i kera srpskog ubiti”.

“On je naređivao sve. Safet je šutio”, naveo je on, te dodao da je jednu pušku predao Safetu Mujčinoviću.

Svjedok je kazao da je Nijaz Hamzić naredio da se skupe pred kuću Sretena Miloševića.

Prema optužnici, Zijad Hamzić, bivši komandir čete Teritorijalne odbrane Stupari, udarao je Velizara Gavrića nakon što je rekao da ne zna gdje je pušku ostavio njegov sin koji je ranije napustio selo.

Na teret mu je stavljeno da su po njegovoj naredbi civili bili potrpani u tamić i odvezeni u Stupare, gdje su zatvoreni.

Prema riječima svjedoka, preostali Srbi odvedeni su u školu u Stuparima, gdje je nastavljeno ispitivanje, nakon čega su zatvoreni u obližnje zgrade prosvjetnih radnika.

Trišić je rekao da je Zijada Hamzića prvi put upoznao u maju 1992. godine, kada je došao u selo Lupoglavo, prije nego je opkoljeno.

“On je mene ispitivao gdje je oružje”, kazao je Trišić i dodao da je Hamzić bio u maskirnoj uniformi i komandovao vojskom iz Stupara.

Svjedok je rekao da je razmijenjen nakon 14 mjeseci boravka u zgradi prosvjetnih radnika. Dok je bio zatvoren, kako je ispričao, jedna osoba ga je izvela na ispitivanje u školu, gdje je sreo Kahru Vejzovića, koji je osobi koja ga je dovela kazao: “Nemoj tog čovjeka dirati”, nakon čega je vraćen.

Na ovom ročištu je saslušan i Vitomir Milošević, koji je ustvrdio da niko nije ispitivao nikoga kod kuće Sretena Lazarevića u Lupoglavu. On je naveo da im je naređeno da se popnu na tamić, nakon čega su odvezeni u Stupare i zatvoreni u zgrade prosvjetnih radnika.

“Ne znam ko je rekao da se penjemo”, kazao je svjedok.

Zajedno sa Mujčinovićem, Hamzićem i Vejzovićem, za zločine u Kladnju se sudi Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću i Osmanu Gogiću.

Suđenje se nastavlja u petak, 8. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English