Članak

Milić spasio komšije

31. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen 1993. na području Busovače, svjedokinje Odbrane su ispričale kako im je optuženi Zoran Milić pomogao tokom rata.

This post is also available in: English

Zaštićene svjedokinje O-1 i O-2 su kazale kako su početkom rata u BiH živjele na području općine Busovača sa porodicama, gdje im je komšija bio Zoran Milić.

Svjedokinja O-1 je rekla kako su joj supruga u logor odveli vojnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u januaru 1993. godine, te da su nakon toga u njenu kuću dolazili vojnici koji su pljačkali i maltretirali nju i porodicu.

Prema njenom iskazu, i druge komšinice su doživljavale slične probleme pa su se požalile komšiji Miliću, koji ih je smjestio u svoju kuću. Tu su provele nekoliko dana i niko ih nije maltretirao do izlaska iz Busovače.

O-2 je kazala kako je bila u dobrim komšijskim odnosima sa optuženim prije i tokom rata, ali i sada.

“Ni brat brata ne bi tako gledao kako je on nas”, rekla je O-2.

Zoran Milić je optužen da je 26. aprila 1993. učestvovao u ubistvu i ranjavanju četiri civila bošnjačke nacionalnosti u općini Busovača.

Njemu se sudilo zajedno sa Zoranom Marinićem, koji je preminuo 20. oktobra ove godine. Sud je na današnjem ročištu donio rješenje kojim se obustavlja krivični postupak protiv Marinića.

Slavko Ašćerić, branilac drugooptuženog Milića, kao materijalne dokaze je uložio nekoliko izjava svjedoka koji su saslušani tokom postupka, te je okončana faza izvođenja dokaza.

Tužilaštvo BiH je za naredno ročište, zakazano 7. novembra, najavilo izmjenu optužnice.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English