Članak

Horor u školi u Bratuncu

22. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, tri zaštićena svjedoka Tužilaštva prisjetila su se zatočeništva u maju 1992. godine u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, gdje su bili svjedoci ubistava i premlaćivanja zatočenih.

This post is also available in: English

Svjedok S-9 je potvrdio da je 10. maja 1992. godine iz svoje kuće u selu Hranča odveden u Bratunac, na stadion, odakle ga zajedno sa bratom odvode u Osnovnu školu “Vuk Karadžić”. 

Kako je ispričao, po dolasku u školu dobio je batine, dok je izvjesni Milan Tršić odveo njegovog brata, koji je tada i ubijen. 

Svjedok je rekao da je prilikom ulaska u fiskulturnu salu bilo više od 500 ljudi, od kojih se njih devetoro prve noći ugušilo. 

“Izvođenja, premlaćivanja i ubijanja je bilo non-stop. Za četiri dana svašta sam vidio, ali krvi i mučenja najviše”, objasnio je svjedok, dodavši da su najviše tukli stražari pod imenima Bane i Makedonac. 

S-9 je kazao da je u sali proveo četiri dana, te da je posljednji dan došao Savo Babić, koji je svim zarobljenicima najavio da će biti razmijenjeni. 

“Ja sam ga samo tada vidio. Njegove riječi su nam zvučale kao pjesma, jer je nama nevjerovatno bilo da će nas pustiti iz škole”, objasnio je svjedok i dodao da je od drugih zatvorenika čuo da je Babić u školu dolazio i sa “Zekićevim ocem”, ali da ga on lično nije vidio.

Na suđenju je iskaz dao i svjedok S-4, koji je zajedno sa S-9 bio zatvoren u školi u Bratuncu. 

On je potvrdio da se tokom zatočeništva u školi najviše sjeća krvi i premlaćivanja ljudi, ali i jednog ubistva. I ovaj svjedok je rekao da je Babića vidio samo kada je došao da im kaže da će svi biti odvedeni na svoju teritoriju.

“Mislim da je Babić bio načelnik policije, ali ne znam kakvu je funkciju tačno imao. Dok je on bio u školi, nas nisu tukli”, objasnio je S-4. 

Prema optužnici, Babić je, kao komandir Vojne policije, “imao apsolutnu vlast nad životima zatočenika i uslovima u školi”. Na teret mu je stavljeno da je odgovoran za zatvaranje i zlostavljanje nesrpskih civila u školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu počinjeno u maju 1992. godine.  

Svjedok S-7, koji je takođe od 10. do 14. maja 1992. godine bio zatvoren u školi, rekao je da Savu Babića nije vidio tokom zatočeništva u školi, niti se sjeća ko je dolazio da obavijesti zatočenike o razmjeni. 

“Lično se ne sjećam ko je to bio, ali ja nisam smio glavu podignuti. Nakon onakvog horora koji sam tamo doživio, nisam želio nikog ni da vidim. Čuo sam da je to bio Savo Babić, ali ja ga lično nisam poznavao, pa ne mogu ni da kažem da li je to on bio”, svjedočio je S-7. 

Sudsko vijeće je ponovo upozorilo Tužilaštvo da više neće saslušavati svjedoke na ove okolnosti, jer “ne postoji ništa novo što do sada nije rečeno”. 

Nastavak suđenja zakazan je za 28. oktobar.

Povezani članci

Dragana Erjavec


This post is also available in: English