Članak

Osmorici osumnjičenih određene mjere zabrane

21. Oktobra 2013.00:00
Sud BiH odredio je mjere zabrane osmorici osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti počinjen u Rogatici 1992. godine, odbivši prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora.

This post is also available in: English

Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, Pero Radović, te Ilija i Miloš Vukašinović uhapšeni su 17. oktobra. Dan kasnije, Sud im je odredio mjere zabrane putovanja, napuštanja mjesta boravka, te sastajanja i kontaktiranja sa “određenim osobama”.

Osumnjičene će, kako stoji u saopštenju Suda BiH, dva puta dnevno nasumice posjećivati policijski službenici, dok će im biti oduzete lične i putne isprave.

Prema Tužilaštvu BiH, osumnjičeni su bili pripadnici Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a postoji osnovana sumnja da su u septembru 1992. godine učestvovali u progonu i ubistvima bošnjačkog civilnog stanovništva iz sela Vragolovi, Golubovići, Karačići, Kramer Sela i Rakitnice (općina Rogatica).

Tužilaštvo BiH je najavilo da će uložiti žalbu zbog neodređivanja pritvora, smatrajući da se osumnjičeni za ratne zločine počinjene u Rogatici terete za veoma teška krivična djela, koja uključuju ubistvo više desetina osoba.

Džana Brkanić


This post is also available in: English