Članak

Glasni razgovori o zaštićenoj svjedokinji

21. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, službenica Haškog tužilaštva Dora Sokola je govorila o rečenicama koje je optuženi izgovorio obraćajući se svojim advokatima u pauzi zasjedanja održanog sredinom februara ove godine.

This post is also available in: English

Sokola je izjavila da je, tokom svjedočenja žrtve silovanja RM-048, čula Mladića da govori: “Branko, je li Selmo živ? Meša Selimović, njegova muslimanska porodica… izvukao sam ih iz Mostara… Ovo je sve tačno (mašući papirom), ponosan sam na njih. Šta hoće jedna Muslimanka…”

Tužioci tvrde da je, prema onome što se čulo u sudnici, papir kojim je Mladić mahao, rekavši da je “sve ovo tačno”, dio izjave svjedokinje RM-048. U trenutku dok je Mladić izgovarao riječi – koje je Sokola zapisala na engleskom, a potom prevela na hrvatski – u sudnici, prema onome što je navela, nisu bile ni sudije, ni svjedokinja.

Sokola je ispričala da je u sudnici bila po nalogu tužiteljke Maxine Marcus, koja je od nje zatražila da prati i zapiše sve što bi Mladić izgovorio u pauzama zasjedanja na kojem je iskaz dala “osjetljiva svjedokinja sa osjetljivom pričom”. Mladić je navedene rečenice izgovorio “veoma glasno”, dok se, na kraju pauze, vraćao u sudnicu, kazala je Sokola.

U unakrsnom ispitivanju, branilac Miodrag Stojanović sugerisao je da je sve što je Mladić rekao u sudnici bilo upućeno članovima tima za njegovu odbranu i da je ta komunikacija, po pravilima, povjerljiva i privilegovana.

Na pitanje da li joj je tužiteljka Marcus, dajući joj zadatak, kazala i da je komunikacija optuženog i advokata povjerljiva, Sokola je odgovorila: “Dobila sam zadatak i obavila ga. Na to mi nije bilo ukazano u to vrijeme.” Sokola je izjavila i da vjeruje da se prva Mladićeva rečenica odnosila na pokojnog pisca Mešu Selimovića.

Sredinom septembra ove godine je još jedna službenica Tužilaštva, Maria Karall, svjedočila o tome šta je iz Mladićevih usta čula 18. februara, tokom druge pauze u svjedočenju RM-048. Karall je, međutim, sudijama prenijela šta je Mladić rekao na dijelu sjednice zatvorenom za javnost. Odbrana je tada najavila da će uložiti žalbu na prihvatanje svjedočenja Karallove kao dokaza, zbog kršenja povjerljivosti komunikacije između optuženog i branilaca.

Tužilac Dermot Groome ranije je izrazio stav Tužilaštva da se Mladić time što se preglasno obraćao braniocima odrekao privilegije da s njima komunicira povjerljivo.

Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Na kraju ročišta, predsjedavajući sudija Alphons Orie kazao je da očekuje da će Tužilaštvo sve preostale svjedoke izvesti do kraja novembra. Po spisku koji je objavilo, Tužilaštvo ima još 12 svjedoka, većinom eksperata.

Budući da Sudsko vijeće, potom, mora da odluči o više podnesaka i dokumenata, dokazni postupak Tužilaštva biće, po riječima sudije, zvanično okončan do januara iduće godine. 

Ukoliko Odbrana bude podnijela zahtjev za oslobađanje Mladića na polovini suđenja, rasprava o tom zahtjevu biće održana “krajem januara ili početkom februara”, rekao je sudija Orie. Mladićevoj Odbrani poručio je da bude spremna da u istom periodu 2014. otpočne svoj dokazni postupak. 

Suđenje će biti nastavljeno u utorak, 22. oktobra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English