Članak

Zatekli ga obješenog

18. Oktobra 2013.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Kladnju, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio kako je optuženi Safet Mujčinović čuvarima kazao da pucaju u njega ako pokuša da bježi.

This post is also available in: English

Svjedok Krsto Andrić je rekao da je 7. juna 1992. zajedno sa ocem i bratom morao na poziv vojnika napustiti kuću u selu Lupoglavo.

S drugim mještanima doveden je u kuću Sretena Miloševića, gdje je došao optuženi Safet Mujčinović, koji je, prema svjedoku, bio komandir Stanice policije u Stuparima.

“Tražili su od mene da idem donijeti sakriveno oružje. Safet je rekao drugima da me ubiju ako pokušam da bježim. A Zijad me nogom udario u rame i rekao: ‘Srpskog kera treba ubiti’”, ispričao je svjedok.

Safeta Mujčinovića optužnica tereti za zločine počinjene u Kladnju zbog propuštanja da spriječi ili kazni podređene, a Zijada Hamzića kao komandira čete a kasnije i bataljona Teritorijalne odbrane (TO) u Stuparima.

S njima su optuženi i bivši policajac Kahro Vejzović, te Ramiz Halilović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Nedžad Hodžić, Hariz Habibović i Osman Gogić.

Svjedok Andrić je kazao kako su oružje dobili od Srpske demokratske stranke (SDS), ali da je on svoje predao ranije.

Svjedok je, kako je naveo, otišao prema selu Mujanović, u šumu, ali tamo je našao poderanu kesu i oružje izvađeno, te se vratio. Nakon toga je sa još 25 muškaraca odveden u Mjesni ured u Stuparima, a neki su smješteni u stanove prosvjetnih radnika.

“Safet Mujčinović je bio dolje kada smo mi došli. Ismet Butković je zajedno sa Kahrom Vejzovićem odvodio ljude na ispitivanje u obližnju školu”, rekao je svjedok, koji je u Mjesnom uredu ostao do 18. decembra 1992.

Andrić je ispričao kako su Radovan Đokić i Ladimir Dragić odvedeni iz Mjesnog ureda, nakon čega su vraćeni isprebijani.

“Đokić je imao vidne modrice od batina i teško se kretao. Dragić je također bio isprebijan i rekao mi je da će ga ubiti, da neće ostati živ. Ujutro smo ga našli obješenog u sobi”, prisjetio se svjedok. 

Prema njegovom kazivanju, u Mjesnom uredu su imali vodu, struju, a zatekli su i hranu. Kasnije su odlazili u selo po meso, a nekada bi čuvari donosili zaklane svinje.

Suđenje se nastavlja 1. novembra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English