Članak

Tijela u fazi raspadanja

18. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u selu Blace kod Konjica, svjedoci Državnog tužilaštva su kazali kako su vidjeli nekoliko leševa ubijenih srpskih civila.

This post is also available in: English

Svjedok Muharem Ahmetović je ispričao kako je, kao grobar, sa nekoliko kolega, a po naređenju svojih nadređenih, u ljeto 1992. godine bio na Blacama. Naređenje je bilo, kako je kazao, zakopati leševe pobijenih Srba.

“Prvo smo našli jedan muški leš u fazi raspadanja i zakopali smo ga na ledini. Potom smo našli dva tijela u čučećem položaju, koja nismo uspjeli zakopati, već smo ih zagrnuli zemljom i kamenjem”, izjavio je Ahmetović i dodao kako je s njima bila i Jasminka Džumhur.

On je ispričao kako su potom ušli u jednu kuću na dnu sela, gdje su zatekli nekoliko leševa u fazi raspadanja. Rekao je da su možda sve bile žene starije dobi i da su bile u poluležećem položaju.

“Izletio sam i povratio, unutra je smrdilo tako da izmet u odnosu na to miriše. Rekao sam da ja više neću unutra”, prisjetio se Ahmetović i dodao kako mu je onda Jasna Džumhur rekla da ide obići “čatrnje”.

On je kazao kako ne zna šta se desilo sa tijelima iz kuće na dnu sela.

Za ubistva četiri starice srpske nacionalnosti u selu Blace počinjena u junu 1992., optuženi su Osman Brkan i Ibro Macić, bivši pripadnici Armije BiH (ABiH).

Prema optužnici, prvi je pucao Macić, a potom i Brkan. Tijela ubijenih do danas nisu pronađena.  

Drugi svjedok Tužilaštva BiH, Dragan Matić, nekadašnji pripadnik Interventnog voda Hrvatskog vijeća obrane (HVO), rekao je kako je također išao na Blace u junu 1992. godine.

“Išli smo po naređenju Gorana Blaževića zvanog Garo. Zadatak nam je bio da zaštitimo Srbe. Gore smo zatekli jednu grupu vojnika. Svi su imali zelene trake sa arapskim slovima”, izjavio je Matić i dodao kako je pri samom susretu došlo do puškaranja.

Svjedok je kazao kako su saznali da je riječ o “Midkovoj ekipi”. U selu, prema njegovom iskazu, nije bilo živih civila. Vidio je četiri leša u jednoj kući, ali ne zna da li su bila “friška ili ne”.

Na povratku su naišli na jednog preživjelog civila, kojeg su bezbjedno spustili iz sela.

Suđenje se nastavlja 1. novembra, kada bi trebala svjedočiti tri nova svjedoka Tužilaštva BiH.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English