Članak

Optuženi u muzeju

17. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Jablanici, svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala kako je vidjela optuženog Nihada Bojadžića u muzeju gdje je bila zatvorena.

This post is also available in: English

Zaštićena svjedokinja E je rekla sudu kako je polovinom 1993. godine, 37 dana nakon poroda, iz Konjica izbjegla kod roditelja u Doljane sa bebom i starijom kćerkom. Nedugo nakon toga komšije su upozorile da trebaju bježati jer dolazi vojska.

“Sakrila sam se sa bebom u jednoj napuštenoj kući, dok je mama sa kćerkom i mojom sestrom pobjegla na drugu stranu. Ušla je vojska uzvikujući: ‘Allahu ekber’ i istjerala nas napolje”, kazala je svjedokinja E i dodala da su prebačeni u muzej u Jablanici.

Ona se prisjetila kako je 28. jula 1993. u prostoriju u kojoj su se nalazili došli jedan unifomisani vojnik i jedan čovjek u civilu, koji je bio “visok, jak, razvijen i svijetle kose”.

“Pokazali su prstom na osobe H i D i rekli da pođu s njima. Autom su ih odveli, a tek u noći su vraćene. Kada je ušla u prostoriju, D je pala na koljena i plakala, a H je bila blijeda, šutjela je i gledala”, ispričala je svjedokinja E.

Ona je dodala da osobe H i D nikada nisu rekla šta im se desilo, ali da su zatočene osobe saznale da su silovane.

Svjedokinja E je rekla da se često spominjalo ime Nihad, a odgovarajući na pitanje braniteljice Edine Rešidović, ona je kazala kako je “Nihada vidjela tokom razmjene u martu 1994. godine i da je to ista osoba koja je u civilu došla u muzej”.

Ona je navela kako je jedna prilike dok su zatočenici iz muzeja bili vani došao Nihad i maršnuo ih.

“Opsovao nam je mater ustašku i rekao nam: ‘M’rš unutra.’ I to je ovaj gospodin ovdje”, kazala je svjedokinja pokazujući na optuženog Nihada Bojadžića u sudnici.

Tužilaštvo tereti Bojadžića da je počinio ratni zločin protiv hrvatskih civila i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zatočenih u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici.

Bojadžić je optužen da je s drugim osobama mučio, nanosio tjelesne povrede, prisiljavao na prinudni rad, seksualno zlostavljao i silovao osobe hrvatske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH je unijelo i 17 materijalnih dokaza, od kojih se dva odnose na događaje u Jablanici, a 15 dokaza na događaje u muzeju. Odbrana će se naknadno izjasniti o ovim dokazima.

Suđenje se nastavlja 31. oktobra.      

Mirna Buljugić


This post is also available in: English