Članak

Marinić tereti Milića za pucnjavu

17. Oktobra 2013.00:00
Svjedočeći u svoju korist, Zoran Marinić je izjavio da je drugooptuženi Zoran Milić pucao iz kalašnjikova u dvije kuće u Busovači.

This post is also available in: English

On je kazao da je tek sutradan saznao da su pobijeni u kući Topalovića.  

Marinić je ispričao kako je jedne večeri sa Milićem popio oko pola litra rakije u njegovoj vikendici, gdje su se dogovorili da odu do kuće B-1 kako bi provjerili da li posjeduje radiostanicu ili motorolu.

“Zoran Milić je nosio kalašnjikov, a moja puška je ostala u autu. Pokucali smo i kazali da smo vojska. Otvorila je B-4 i rekla da joj B-1 nije tu. Ja sam otišao pretresti sobu uz pomoć svijeće, jer nije bilo struje”, posvjedočio je Marinić.

On je dodao da je potom začuo plač djece i pucnjavu, te pitao Milića zašto puca i nagovorio ga da izađu iz kuće. Prema njegovim riječima, u međuvremenu je svijeća zapalila sobu.

Potom su se, kako je naveo Marinić, uputili prema kući svjedoka B-2.

“Otvorio je, meni se čini, stari čovjek Topalović. Nekoliko ih je ležalo pod jorganom i bio je jedan u kolicima. Ja sam počeo po sobama tražiti stanicu i motorolu. Ništa nisam pronašao i rekao sam Miliću da napustimo kuću”, kazao je Marinić.

Prema njegovom iskazu, na izlasku je neko nešto dobacio ili opsovao, nakon čega je Milić repetirao pušku i opalio.

“Otišli smo kod mene u vikendicu. Nisam znao do sutra da su pobijeni”, kazao je Marinić i dodao kako je kuća gorjela, “vjerovatno jer su se deka ili jorgan zapalili zbog municije”.

Marinić i Milić, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženi su za učešće u ubistvu četiri osobe bošnjačke nacionalnosti 1993. godine na području Busovače, nanošenje tjelesnih povreda, te protivpravno i samovoljno uništavanje imovine.

Na pitanje Slavka Ašćerića, branioca drugooptuženog Milića, da li mu je izvjesni Anto Slišković obećao da će uticati na sud ako optuži njegovog branjenika, Marinić je negativno odgovorio.

Marinić je rekao kako je u ratnom periodu bio u službi sigurnosti HVO-a u Busovači. Komandant mu je bio izvjesni Ante Slišković.

U vrijeme događaja za koje je optužen, kako je rekao, bio je na poštedi zbog povrede zgloba.

Drugooptuženi Milić je, prema riječima Marinića, bio u Drugoj bojnoj brigade “Nikola Šubić Zrinjski”.
 
Suđenje se nastavlja 31. oktobra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English