Članak

Punkt kod Čarakova

14. Oktobra 2013.00:00
Na suđenju za ubistva počinjena u selu Čarakovo kod Prijedora, svjedoci Odbrane su izjavili da su u ljeto 1992. godine bili u blizini ovog sela, ali da nisu vidjeli ništa neobično.

This post is also available in: English

Ranko Stojaković je kazao da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije, otišao na brdo Hurevo, gdje je, kako je rekao, došlo do pucnjave između “Zelenih beretki” i njihovog voda. Potom su se kroz šumu uputili kroz sela Zecovi i Čarakovo.

“Bilo je vojske i vozila, ali ja ne znam zašto i s kojom namjenom. Nisam vidio civile niti vojne policajce. Nisam vidio džamiju”, izjavio je Stojaković. 

Svjedok Radomir Denjak, koji je bio vojni policajac, naveo je kako mu je nadređeni bio Dragomir Soldat, koji je “uvijek bio uredno ošišan, sređen i korektan”.

“Kontrolisali smo punktove i prelaze. Soldat nas je odvezao do ulaza u Čarakovo, gdje je postavljen novi punkt”, rekao je Denjak.

On je dodao kako je tu prenoćio i potom se uputio u svoje selo zbog sahrane komšije Milorada Baltića.

Prema njegovim riječima, punkt je iznenada otvoren, ali on ne zna s kojom namjenom. Nije čuo pucnjavu niti vidio dim.

Soldat je, zajedno sa Zoranom Babićem i Velemirom Đurićem, optužen za zločin počinjen 23. jula 1992. godine u selu Čarakovo.

Prema optužnici, Babić i Đurić su, zajedno s drugim osobama a po naređenju Soldata, iz kuća u Čarakovu izveli muškarce i odveli ih ispred mjesne džamije, gdje su ih strijeljali.

Neki od muškaraca koji su preživjeli strijeljanje, kako stoji u optužnici, preminuli su nakon što su optuženi Đurić i Babić zapalili džamiju, s koje su zapaljeni dijelovi padali po tijelima.

Treći svjedok Odbrane, Mile Ćirić, ispričao je kako je učestvovao u organizaciji sahrane poginulog komšije Milorada Baltića. On je, kao i Stojaković i Denjak, rekao da je sahrana bila krajem jula 1992. godine.

Suđenje se nastavlja 28. oktobra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English