Članak

Zatvaranje vojnika odreda “Zulfikar”

10. Oktobra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je Nihad Bojadžić dolazio u Muzej “Bitka na Neretvi” u vezi s nedisciplinovanim vojnicima odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH).

This post is also available in: English

Nekadašnji pripadnik 44. brigade ABiH, kojem je dodijeljen pseudonim G, kazao je da je osiguravao vanjski dio muzeja u kojem su bili držani hrvatski civili i zarobljenici.

Prema njegovom svjedočenju, Bojadžić, bivši zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, dolazio je do stražarske prostorije koja je bila u holu.

“Džipom je dolazio. ‘Toyota’ džip, čini mi se”, naveo je zaštićeni svjedok G, dodavši da je on bio visok, plav.

On je rekao da Bojadžić nije lično doveo vojnike odreda “Zulfikar”, već da je bio prisutan. Kako je naveo, optuženi je stražarima predao vojnike i kazao da ih zatvore, ali to nije učinjeno, već su ostali u prostoriji za stražare. Kada je ponovo došao, prisjetio se svjedok, Bojadžić je vikao na stražare.

“Derao se da trebaju biti zatvoreni u podrum”, precizirao je on.

Svjedok je pojasnio da je za ključ podrumskih prostorija u kojima su se nalazili hrvatski zarobljenici bili nadležni vojni policajci, koji su također obezbjeđivali muzej. On je rekao da Bojadžić nije ulazio u podrumske prostorije. 

Potom je tužiteljica Vesna Ilić pročitala dio njegovog iskaza iz istrage, u kojem je navedeno da je ulazio u podrumske prostorije radi odvođenja kažnjenih vojnika odreda “Zulfikar”, a svjedok je kazao da to nije tačno, da bi potom dodao da je tačno “to što sam izjavio”.

Bojadžić je optužen za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje zarobljenika hrvatske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u muzeju tokom 1993.

Odgovarajući na pitanja braniteljice Vasvije Vidović, svjedok je rekao da nije čuo da je optuženi pretukao nekog u muzeju, ali jeste čuo priču da je navodno počinio silovanje. Međutim, on je naveo da nije čuo da je neko od stražara “ukazao na Bojadžića”.

Suđenje se nastavlja 17. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English