Članak

Optuženi Tasić bio “mala maca”

8. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Višegradu, svjedoci Odbrane su kazali da optuženi Ljubomir Tasić nije organizovao konvoje za preseljenje stanovništva.

This post is also available in: English

Slaviša Tasić, daljnji rođak Ljubomira Tasića, ispričao je kako je situaciju u njegovom selu Bosanska Jagodina početkom aprila 1992. godine smirio dolazak Užičkog korpusa.

“Kada se Užički korpus povukao, došlo je do haosa. Razne formacije su vršljale po selima, praveći probleme svima”, kazao je svjedok Tasić.

On je ispričao kako je svojim kamionom, koji je bio mobilisan po nalogu Vojnog odsjeka, bošnjačke civile iz svog i drugih sela prevozio na trg u Višegradu u junu 1992. godine, kada je organizovan jedan od konvoja.

Prema njegovim riječima, niko nije protiv svoje volje išao na konvoj, napomenuvši da su se čak ljudi prijateljski pozdravljali. Iz daljine je, kako je rekao, vidio Ljubomira Tasića na trgu, te dodao da je on bio njegov komandir u Drugoj četi.

“Nisam vidio da je on ikakve naredbe davao”, izjavio je Tasić i dodao kako je za sudbinu konvoja saznao dvadesetak dana kasnije.

Ljubomiru Tasiću se sudi zajedno s Predragom Milisavljevićem i Milošem Pantelićem za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva, zatvaranju, mučenju, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim u Višegradu.

Prema optužnici, Milisavljević i Pantelić su učestvovali u ubistvu više desetina civila bošnjačke nacionalnosti kod jame Paklenik, gdje je Milisavljević, kako je navedeno, prvi počeo strijeljanje zatočenika. Pantelić i Milisavljević su, prema optužnici, bili pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Drugi svjedok Odbrane Milan Andrić je kazao kako je Crveni krst organizovao konvoje i da Ljubomir Tasić nije odlučivao o tome.

“Ljubomir Tasić je bio mala maca u to vrijeme”, rekao je Andrić.

Na ovom suđenju u korist Odbrane je svjedočila i Snježana Bugarin, koja je radila u Crvenom krstu u periodu maj – juni 1992. godine. Ona je kazala kako su i Srbi i Bošnjaci dolazili svojevoljno, zbog bezbjednosti, u Crveni krst i popunjavali neki obrazac sa izjavom, čijeg se sadržaja ona ne sjeća.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. oktobar.

Džana Brkanić


This post is also available in: English