Članak

Izjave date pod pritiskom batina

8. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedoci Odbrane trećeoptuženog Seada Menzila izjavili su da su 1992. godine pod pritiskom potpisali izjave o događajima na ovom području nakon što su ih zarobili pripadnici srpskih snaga.

This post is also available in: English

Na ročištu nije predočen sadržaj ovih iskaza, a svjedoci Ćamil Vatrač i Mirzet Botić opisali su kako su prilikom ispitivanja bili premlaćivani.

“Udaren sam kundakom u leđa. Odmah sam pao. Ispitivali su nas i nešto sam potpisao. Ne znam šta. Davali smo izjave i u Kotor-Varoši, gdje su nas ispitivali u prostorijama Teritorijalne odbrane”, rekao je Vatrač i dodao da su tu premlaćivani.

Svjedok Botić je ispričao kako je prilikom povlačenja ranjen i zarobljen, te je nakon ukazane pomoći u Kotor-Varoši prebačen u bolnicu u Banjaluku. 

“Ostavljeni smo pred bolnicom. Tukao nas je ko god je naišao. Kad smo smješteni u sobu, opet su dolazili i udarali nas… Poslije tri-četiri dana odveden sam na ispitivanje. Pitali su me o dešavanjima u Večićima. Pričao sam kako sam bio kurir, držao stražu. Ovaj je govorio: ‘Dosta! Nemoj lagati!’”, prisjetio je Botić i dodao da mu je data izjava koju je morao potpisati.

Svjedok je precizirao da su ga tokom 45 dana ležanja u bolnici tukli i ispitivali o raznim stvarima, uključujući i napad na selo Serdare. 

On je negirao da je bilo kome rekao imena učesnika u ovom napadu, u kojem je, prema optužnici, 16. septembra 1992. ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti. 

Za ovaj zločin, osim Menzilu, sudi se Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću i Mirsadu Vatraču. 

Tužilac Dragan Čorlija je, ispitujući Botića o raznim događajima na području Kotor-Varoši, nastojao da dokaže da je ovaj svjedok ipak dao izjavu u Banjaluci. 

“Jasno je da ono o čemu je pričao u ovoj izjavi, priča i danas”, prokomentarisao je tužilac.

Svjedoci Ćamil Vatrač, koji je brat četvrtooptuženog, i Mirzet Botić naveli su da su čuli za napad na Serdare, ali da su tada bili na straži. 

“Čuo sam da će naši nešto da napadnu i da je Besim Ćehić to organizovao. Ja tu nisam bio… Kad sam došao sa straže oko šest ujutro, saznao sam za napad. Bilo je puno vojnika, momaka. Bilo je dosta i ovih iz Bilica, Hrvata”, rekao je Vatrač.   

Odgovarajući na pitanja Menzilovog branioca Adila Draganovića, svjedoci su detaljno ispričali kako je bošnjačko stanovništvo napustilo svoja sela zbog napada, maltretiranja i pljački srpskih snaga i koncentrisalo se u selu Večići, gdje ih je bilo između 1.500 i 2.000. 

Govorili su kako su organizovali odbranu sela sa 300 do 400 boraca, akcijama, te kako su, kad im je nestalo hrane, krenuli u proboj, dok je civilno stanovništvo ostalo u selu. 

Stranke u postupku nisu imale novih prijedloga dokaza, dok je bez prisustva javnosti raspravljano o ranijem prijedlogu Odbrane trećeoptuženog za saslušanje zaštićenog svjedoka, međutim nije poznato šta je odlučeno. 

Prema rasporedu Suda BiH, suđenje će biti nastavljeno 15. oktobra.

Marija Taušan


This post is also available in: English