Članak

Potvrđena presuda Saši Zečeviću

4. Oktobra 2013.00:00
Apelaciono vijeće je potvrdilo presudu kojom je Saša Zečević osuđen na 23 godine zatvora za zločin počinjen u augustu 1992. na Korićanskim stijenama.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće odbacilo je žalbe Tužilaštva BiH i Odbrane.
Saša Zečević, Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja su 28. juna 2012. proglašeni krivima za učešće u ubistvu oko 200 bošnjačkih civila počinjenom 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama na planini Vlašić i osuđeni na po 23 godine zatvora, dok su Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni optužbe.
Zbog usvojenog zahtjeva branioca optuženog Zečevića za izuzeće članova Apelacionog vijeća koje je prvobitno određeno, krivični postupak protiv Zečevića je razdvojen u odnosu na ostale optužene.
Odbrana Saše Zečevića je u žalbi zatražila da se prvostepena presuda ukine ili da bude preinačena oslobađanjem Zečevića, dok je Tužilaštvo BiH zatražilo dužu zatvorsku kaznu.
Na početku žalbenog postupka, Zečević je sa Tužilaštvom BiH bio postigao sporazum o priznanju krivice, kojim je predložena kazna između deset i 13 godina zatvora.
Apelaciono vijeće Suda BiH je odbilo sporazum, uz obrazloženje da predložena krivična sankcija nije adekvatna težini počinjenog djela.
Ranije je potvrđena prvostepena presuda kojom su Marinko Ljepoja i Radoslav Knežević osuđeni na po 23 godine zatvora, a Čivčić i Topola oslobođeni.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English