Članak

Marinić palio kuću

3. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Busovače, zaštićena svjedokinja B-4 je ispričala kako je optuženi Zoran Marinić provalio u njenu kuću i zapalio prostorije.

This post is also available in: English

“Zoran Marinić i onaj drugi su provalili vrata i tražili mog muža, koji je izašao kroz prozor”, prisjetila se B-4 i dodala kako Marinića poznaje od kad je imao pet godina.

Ona je kazala da je Marinić upaljačem palio namještaj u dvije sobe. Svjedokinja ga je zamolila da joj dozvoli da iznese dječije stvari, na šta joj je on odgovorio: “Ne trebaju vam, mi smo vas došli ubiti.”

“Kada sam ga upitala zašto mi to radi i zna li me, on je rekao: ‘Znam, ti si mene hranila kao majka’, i slegnuo ramenima”, prisjetila se B-4.

Svjedokinja je ispričala kako joj je drugi muškarac stavio nož pod grlo, a potom uperio pušku u nju i pucao joj iznad glave.

“Djeca su plakala dok su meci padali oko njih. Svi smo se derali, orila se mahala nad nama. Djeca su molila: ‘Nemoj nam mamu dirati’”, prisjetila se svjedokinja.

Za zločin počinjen 1993. godine na području Busovače, optuženi su Zoran Marinić i Zoran Milić, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Na teret im je stavljeno ubistvo četiri osobe bošnjačke nacionalnosti, nanošenje tjelesnih povreda, te protivpravno i samovoljno uništavanje imovine.

Svjedokinja B-4 je kazala kako je njen muž sve vrijeme bio ispod prozora i slušao šta se dešava. Marinić i druga osoba su izašli iz njihove kuće, zaprijetivši im da ih čekaju.

“Kroz par minuta smo i mi na vrata krenuli, došao je i moj muž. Otišli smo kod komšije Ive Budimira i tu ostali do jutra”, ispričala je svjedokinja.

Ona je dodala kako su se “ova dvojica” vratila do njihove kuće i pucala u krov, tako da je cijela kuća izgorjela.

Ujutro je B-4 saznala da su u kući Topalovića pobijeni ljudi, a potom je i sama vidjela tijela ispred zapaljene kuće.

Ona je, svjedočeći iz druge prostorije uz distorziju slike, dodala kako se boji, jer optuženi kojeg poznaje dolazi do njene kuće i slobodno se kreće.

Optuženi u ovom predmetu se brane sa slobode.

B-4 je bila posljednja svjedokinja Tužilaštva BiH, a u nastavku suđenja, 17. oktobra, planirano je uvođenje materijalnih dokaza.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English