Članak

Zgarište u Blacama

27. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u selu Blace kod Konjica, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako su vidjeli mrtva tijela, leševe stoke i spaljeno selo.

This post is also available in: English

Svjedok Midhat Cerovac, koji je u junu 1992. godine bio načelnik Štaba Teritorijalne odbrane Konjic, kazao je kako su tada dobili informaciju o zločinu u selu Blace “koji je počinio Fišić zvani Kolumbo”. 
Ova informacija je, prema svjedoku, uzrokovala loše odnose između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH (ABiH).
Cerovac je s predstavnikom HVO-a, izvjesnim Dinkom Zebićem, i nekoliko vojnika jedinice “Lešinari” otišao u Blace kako bi sačinio izvještaj. 
Za to vrijeme poslao je naređenje da ga izvjesni Fišić, koga svjedok nije poznavao, sačeka na lokalitetu Zvekuša.
“Prvo sam vidio stoku i kuće u nagorenom stanju. U jednoj kući, prizemno, vidio sam tri ili četiri leša. Bili su to ženski leševi – već su zaudarali – u seoskoj nošnji i s maramama na glavama”, prisjetio se Cerovac i dodao da je preko jedne ograde bio prebačen još jedan ženski leš.
On je rekao kako su u selu našli živog, “istraumiranog Vukosava Lazu”, koji im je kazao imena ubijenih starica. Nakon toga su se vratili na artiljerijski položaj, na Zvekušu.
“Tu me čekao Kolumbo. Rekao sam mu da su do nas došle informacije da je on sa svojom grupom učinio to na Blacama. On je potom odgovorio da je naređenje dobio od Midka Pirkića da uradi to što je uradio sa civilima”, prisjetio je Cerovac.
Cerovac je kazao da je o onome što mu je Fišić rekao sačinio zapisnik, koji su obojica potpisali. Svjedok je zapisnik predao nadređenima.
Za ubistva četiri starice srpske nacionalnosti u selu Blace počinjena u junu 1992. godine optuženi su Osman Brkan i Ibro Macić, bivši pripadnici ABiH. 
Prema optužnici, prvi je pucao Macić, a potom i Brkan. Tijela ubijenih do danas nisu pronađena.  
Svjedokinja Jasminka Džumhur je, kao tadašnja predsjednica Komisije za ranjene, poginule i nestale te razmjenu tijela, otišla u selo Blace.
“Selo je zaudaralo, bilo je razbacanih leševa, većinom starijih žena. Vidjela sam stoku, nadute utrobe. Zgarište. Grozan prizor”, kazala je Džumhur i dodala kako je evidentirala imena ubijenih, koja su joj izdiktirale osobe što ih je zatekla u selu.
Odgovarajući na pitanje tužiteljice Sanje Jukić, Džumhur je rekla kako ona nije izdala naređenje da se tijela spale.
Džumhur je sve izvještaje prosljeđivala državnoj komisiji u Sarajevu. Mnoge dokumente iz njene kancelarije i kuće su, kako je kazala, izuzeli “ljudi iz Ratnog predsjedništva”, kao i haški istražitelji.
Na pitanje Odbrane, Džumhur je odgovorila kako ona nije pregledala tijela ubijenih: 
“To je trebao raditi ljekar. Bio je iz HVO-a i nije htio da radi.”
Suđenje se nastavlja 15. oktobra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English