Članak

Prijetnje brata-komandira svjedoku

24. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin u selu Blace kod Konjica, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako strahuje za svoju djecu zbog prijetnji koje mu je uputio rođeni brat i ujedno bivši komandir.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Državnim sudom, Hamdija Fišić je ispričao da mu je brat Mirsad Fišić zvani Kolumbo – za kojeg je rekao da je komandovao vojnicima koji su išli na plato sela Blace u akciju “čišćenja terena” – prijetio i tražio da laže na sudu.
“Strah me je za familiju i za djecu. Djecu mi je istjerao iz pameti. Pretukao je našeg oca”, kazao je Fišić.
Hamdija Fišić je posvjedočio da je sa ostalim vojnicima pod vodstvom komandira Kolumba stigao u Blace, gdje su zatekli “hajvane i popaljene kuće”. Kraj jedne čatrnje su se zaustavili da jedu, nakon čega se grupa vojnika odvojila i krenula prema kućama.
“Odvojili su se Halil Macić, Šeho Macić, Ibro Macić i još jedan. Nakon toga smo čuli pucnjavu. Kad su se vratili, neko je rekao: ‘Što niste sišli da vidite cura?’”, prisjetio se Hamdija Fišić i dodao kako je neko kazao: “Pobili smo ih.”
Potom su svi sišli do kuće gdje su pobijene starice. Fišić je naveo kako su neki opet ulazili u kuću, neki ne, zbog čega je izbila svađa.
“Nisam vidio da je Osman Brkan ulazio u kuću”, rekao je Fišić.
Osman Brkan i Ibro Macić, bivši pripadnici Armije BiH (ABiH), optuženi su za ubistva četiri starice srpske nacionalnosti u selu Blace počinjena u junu 1992. godine. Prema optužnici, prvi je pucao Macić, a potom i Brkan. Tijela ubijenih do danas nisu pronađena. 
Drugi svjedok Tužilaštva BiH, Zajko Fišić, kazao je kako mu je optuženi Osman Brkan zet. On je rekao da je učestvovao u akciji na Blace, ali da se ne sjeća da je iko ulazio u kuću gdje su ubijene starice.
Njemu i njegovoj porodici, kako je naveo Zajko Fišić, izvjesni Kolumbo je također prijetio. 
Na podsjećanje Odbrane prvooptuženog Brkana, svjedok se sjetio da im je nakon povratka sa Blaca Kolumbo kazao: “O ovome ni riječi.”
Nastavak suđenja zakazan je za 27. septembar.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English