Članak

Dokazi o sukobima u Kotor-Varoši

24. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Kotor-Varoši, Odbrana trećeoptuženog je uložila materijalne dokaze kojima želi dokazati da je na ovom području postojao oružani sukob, a Tužilaštvo BiH je prigovorilo u vezi sa relevantnosti tih dokaza.

This post is also available in: English

U napadu na selo Serdare (Kotor-Varoš) u kojem je 16. septembra 1992. godine ubijeno 16 osoba su, prema optužnici, učestvovali Fikret Planinčić, Rasim Lisančić, Sead Menzil i Mirsad Vatrač, bivši pripadnici Teritorijalne odbrane.

Odbrana trećeoptuženog Menzila uložila je 26 izvještaja sa sjednica Ratnog predsjedništva Kotor-Varoši kojima dokazuje da su u širem području Kotor-Varoši vođene borbe, da je mobilisan srpski narod, te da je postojao kontinuitet aktivnosti Vojske Republike Srpske (VRS). Također su kao dokazi uloženi i borbeni izvještaji komande Prvog Krajiškog korpusa Glavnom štabu komande VRS-a.

Tužilaštvo BiH je prigovorilo i na relevantnost ovih dokaza.

Na narednom suđenju bit će saslušana dva svjedoka Odbrane trećeoptuženog, dok su ostale Odbrane predložile u okviru pobijanja dokaza Tužilaštva BIH saslušanje svjedoka Nedeljka Sakana. Odluka o tome bit će donesena naknadno.

Suđenje se nastavlja 8. oktobra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English