Članak

Batine zbog mitraljeza

20. Septembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Optužbe je izjavio da su njega i oca pretukli optuženi Nedžad Hodžić i nepoznati muškarac na ispitivanju u policiji u Stuparima u julu 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Mirče Martinović je naveo da je pretučen u prisustvu optuženih Safeta Mujčinovića i Nusreta Muhića. On je pojasnio da su od njega i oca Velibora tražili mitraljez koji nisu imali, iako je na policijskom spisku navedeno suprotno.

Prema optužnici, Mujčinović, na mjestu komandira policijske stanice Stupari, nije spriječio Hodžića, rezervnog policajca, da učestvuje u premlaćivanju. Iako je svjedok u istrazi rekao da je ispitivanje bilo u junu, kako je i navedeno u optužnici, na suđenju je ostao pri tvrdnji da je bio juli.

Svjedok Martinović je ispričao kako su na ispitivanje odvođeni svakodnevno tokom mjeseca jula iz zgrade prosvjetnih radnika u Stuparima, u koju su bili dovedeni srpski civili. Uporno su, kako je kazao, govorili da nemaju mitraljez.

Kako je naveo svjedok, ispitivanje je prestalo nakon što je njegov rođak, koji je radio u kriminalističkoj službi policije, rekao Muhiću da nemaju mitraljez.

Prema optužnici, Muhić je bio šef grupe za sprječavanje i suzbijanje kriminaliteta u Kladnju.

Prije odvođenja na ispitivanje Martinović je, kako je rekao, dvije puške, za koje on i otac nisu imali dozvole, predao optuženom Ramizu Haliloviću. Dobili su ih od Tanasija Jovičića, tadašnjeg člana Srpske demokratske stranke (SDS), i uzeli radi lične sigurnosti.

Zajedno sa Mujčinovićem, Muhićem, Halilovićem i Hodžićem, za zločine počinjene u Kladnju sudi se i Selmanu Busnovu, Zijadu Hamziću, Harizu Habiboviću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću.

Prema svjedoku, Mujčinović i Hodžić odveli su njegovog oca u novembru 1992. godine sa namjerom da u pomoćnom objektu njihove kuće pronađu oružje, ali ga nije bilo.

Otac mu je ispričao da ga je Hodžić svezao za drvo i pretukao.

U optužnici je navedeno da je Mujčinović naredio Hodžiću vezivanje Velibora za stablo, što je i učinio, a potom ga samovoljno pretukao policijskom palicom. Mujčinović je optužen što nije spriječio Hodžića, već se sa tim usaglasio.

Optuženi Hodžić je u jednom trenutku dobacio svjedoku da laže, te ga je Sudsko vijeće upozorilo da se ne smije tako ponašati, već da može postavljati pitanja.

Suđenje se nastavlja 27. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English