Članak

Saznanja o stradanju oca u Sijekovcu

12. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bosanskog Broda, svjedokinja Državnog tužilaštva je ispričala da su joj komšije rekle da je Zemir Kovačević u Sijekovcu u martu 1992. godine učestvovao u ubistvima porodica Zečević i Milošević.

This post is also available in: English

Ljiljana Mujagić je, svjedočeći putem videoveze iz Županijskog suda u Rijeci, kazala da je živjela u proljeće 1992. u Hrvatskoj, te da se svakodnevno čula sa ocem Sretom Trivićem, koji je ostao u njihovoj obiteljskoj kući u Sijekovcu.

Prema njenom iskazu, on je zvučao prestrašeno, ali je odbijao da napusti kuću.

“Čula sam preko televizije 26. marta da je došlo do stradanja u selu, ali nisam znala da je i moj otac ubijen. Dan ranije sam se čula s njim, rekao mi je: ‘Ja nisam kriv, neće mene ubiti.’ Zvali smo bolnice i mrtvačnice, a onda me je rođak nazvao i kazao da je otac ubijen”, prisjetila se svjedokinja.

Tijelo oca, kako je navela Mujagić, njen rođak je pronašao tek nakon pet dana, s obzirom da je bilo bačeno u jamu kod rijeke Save.

“Meni je jedna susjeda rekla da je došla jedna grupica do naše kuće i da je otac ranjen na kapiji. Tata se onda raspravljao sa njima i ona je čula kako kaže: ‘Stipe, nećeš me valjda ubiti?’ Nakon obdukcije su nam kazali da je otac bio ranjen prvo u grudi, a potom u potiljak”, ispričala je Mujagić.

Zemir Kovačević je optužen da je, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sa neidentifikovanim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatske vojske (HV), u selu Sijekovac počinio zločine nad srpskim civilima.

U optužnici se navodi da je Kovačević učestvovao u napadu na Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvero djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki pobijeni.

Svjedokinja Mujagić je rekla da je od komšija iz Sijekovca čula da su u napadu na ovo selo učestvovali izvjesni Ante Prkačin i Nijaz Čaušević zvani Medo, kao i Zemir Kovačević.

“Ime Zemira se nije spominjalo u vezi sa mojim ocem, ali čula sam da se spominje u vezi sa ubistvima porodica Zečević i Milošević. Ja ga ne znam lično, ali sam čula to iz priča”, kazala je Mujagić.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja je upitana zašto tokom istrage nije spominjala da je čula za učešće Kovačevića u ubistvima, na šta je odgovorila da je tek na početku ročišta, kada je čula ime optuženog, saznala o kome se radi i zato je spomenula priče koje je čula o njemu.

Suđenje Zemiru Kovačeviću bit će nastavljeno u srijedu, 18. septembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English